Resevaccin Skydda dig inför din resa
Ska du ut och resa? Resevaccination hjälper till att skydda dig mot sjukdomar som är vanligare i andra länder. Här hittar du allt du behöver veta om vikten av resevaccin och vilka vacciner som rekommenderas för resor till olika länder.
Gula febern
Gula febern är en allvarlig virussjukdom som sprids via myggor och förekommer i delar av Afrika, Centralamerika och Sydamerika. Gula febern är en livshotande sjukdom med hög dödlighet.
- Stamaril:
1 dos räcker livslångt och måste ges 10 dagar innan man anländer till sin destination. Olika länder ställer olika krav på vaccinationsintyg och särskilda regler vid mellanlandning kan förekomma. Det är viktigt att detta kollas upp inför resa.
Hepatit A
Hepatit A är ett virus som orsakar inflammation i levern, en inflammation som ger gulsot. Hepatit A sprids oftast genom mat och dryck som tillverkats under förhållanden med dålig hygien.
- Havrix:
1 dos innan resa. Boosterdos efter 6-12 månader. Räcker sen ca 30 år.
Hepatit B
Hepatit B är ett virus som orsakar inflammation i levern. Viruset kan överföras med blod, orena injektionsnålar, genom oskyddat sex, tatueringar och fotvård. De flesta som får hepatit b blir friska utan behandling, men kan överföra viruset under flera månader. Några har kvar sjukdomen hela livet, kallat för kronisk hepatit.
- Engerix:
2 doser med 1 månads mellanrum innan avresa. Efter 6-12 månader ges ytterligare en dos för att få långtidsskydd. Skyddet räcker minst 20 år. - Twinrix:
Twinrix är ett vaccin som ges mot både hepatit a och b. Ges i 2 doser innan resa med 1 månads mellanrum. Efter 6-12 månader ges ytterligare en dos för att få långtidsskydd.
Japansk hjärnhinneinflammation
Även kallad Japansk encefalit, är en virusorsakad hjärninflammation med hög dödlighet som finns i Sydostasien och stora delar av östra Asien. Viruset sprids av myggor som får smittan från grisar eller fåglar. Sjukdomen är ovanlig, men livshotande.
Vaccinet rekommenderas till vuxna, ungdomar och barn från två månader och äldre och som vistas i områden där viruset förekommer.
- Ixiaro:
Ges i 2 doser med 1 månads mellanrum. Vid ont om tid kan man för vuxna ge 2 doser med 7 dagars mellanrum. Rådfråga med oss innan.
Vid upprepade resor till dessa regioner ges en påfyllnadsdos 12-24 månader efter dos 2. Skyddet räcker då i 10 år.
Tyfoidfeber
Smittsam febersjukdom orsakad av bakterien Salmonella typhi. Sprids via mat och avföring. Tyfoidfeber domineras inledningsvis av hög feber och en låg puls. Hosta och förvirring förekommer hos infekterade. De vanligaste länderna där smittan förekommer är Indien, Bangladesh och länder i Mellanöstern. Den förekommer även i länder i Afrika, Sydamerika och andra delar i Sydostasien. Det bästa sättet att skydda sig är genom god hygien och vaccination.
- Vivotif:
3 kapslar tas varannan dag. Effekt räcker 3 år. - Typhim:
Injektion. Skyddar i 3 år.
Meningokockinfektion
Meningokockinfektion, även kallad Epidemisk hjärnhinneinflammation eller smittsam hjärnhinneinflammation, är en bakteriesjukdom som finns i hela världen men som är vanligast i västra och centrala Afrika söder om Sahara. Sjukdomen är ovanlig men livshotande och kan ge bestående besvär för den som drabbas av sjukdomen.
Sjukdomen orsakas av bakterien Neisseria meningitidis och kan ofta påvisas i svalget även från fullt friska personer. Bakterien kan bara infektera oss människor och sprids genom saliv genom nära kontakt, i regel som droppsmitta som sedan når de övre luftvägarna.
Vaccination rekommenderas till studenter som ska studera i USA. Det är inte helt ovanligt att detta även ställs som krav för studenter.
- Menveo, Nimerix:
Ges i 1 dos och skyddar mot meningokock A, C, Y, och W123 - Bexcero:
Ges i 2 doser med 1 månads mellanrum. Skyddar mot meningokock B.
Rabies
Rabies är en virussjukdom, den smittar mellan däggdjur och människor med saliv. Du kan till exempel bli smittad om du blir riven eller biten av ett smittat djur, eller om ett smittat djur slickar dig i ansiktet eller på ett sår i huden. Bett från hundar är det som orsakar flest fall bland människor.
Rabies finns i stort sett i hela världen. Ingen i Sverige har smittats på många år. De fåtal personer som har haft rabies i Sverige har smittats vid utlandsvistelse.
Inkubationstiden för rabies är vanligen 3-6 veckor. Sjukdomen är så gott som alltid dödlig när symtom har börjat visa sig.
Skydd mot rabies ges genom vaccination. Vid misstänkt smitta behöver vaccinerade personer ytterligare vaccination.
- Rabipur:
Ges i 2 doser med en veckas mellanrum. Rådfråga kring vaccination vid planerad resa till platser där rabies finns.
Kolera
Kolera är en mycket allvarlig mag-tarmsjukdom som orsakar diarré. Sjukdomen orsakas av en bakterie som sprids via förorenat vatten eller matc. Sjukdomen finns oftast i länder med dåligt fungerande vatten och avloppsrensning, framförallt i Afrika, Asien och i Nord- och Sydamerika.
Den som har blivit smittad av kolera kan få vattniga diarréer och snabbt förlora stora mängder vätska. Inkubationstiden är vanligtvis 2-3 dagar, ibland kan det gå betydligt fortare. Allvarliga fall av kolera leder till ett livshotande tillstånd som kräver behandling, där man i första hand kompenserar för den stora vätskeförlusten.
- Vaxhora:
Ges i 1 dos och ska tas 7 dagar innan avresa. - Dukoral:
Ges i 2 doser. 3 doser för barn under 6 år.
Malaria
Malaria är en allvarlig och ibland dödlig sjuk som sprids via myggor. Symptom på malaria inkluderar ofta feber, frossa och influensaliknande tillstånd. De flesta dödsfallen drabbar barn under 5 år i Afrika, söder om Sahara. Utöver Afrika så finns sjukdomen även i Sydamerika, Centralamerika och Asien.
Om du upplever dessa tecken och har varit i ett område där malaria är vanligt, är det viktigt att snabbt söka medicinsk hjälp.
Det går att förebygga malaria med skyddsåtgärder såsom att använda insektsmedel, använda myggnät eller ta läkemedel som är förebyggande.
Kontakta oss för mer information.