Hoppa till huvudinnehåll
Information om sjukdomar och vaccin

Information om sjukdomar och vaccin Här hittar du information om våra olika vaccin

På denna sida har vi samlat information om olika typer av vaccin och de sjukdomar de skyddar mot. Vill du läsa om resevaccin? Klicka här.

TBE

Tbe är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Vaccin med FSME-immun kan ges från och med 1-års ålder. Grundskyddet mot TBE får man efter tre doser. Personer över 50 år får ytterligare en dos.

För samtliga fyller man därefter på skyddet först efter 3 år och sedan vart 5:e år.

Stelkramp

Stelkramp är en mycket allvarlig infektion som orsakas av bakterier. Den är ovanlig i Sverige, men risk för smitta finns i hela världen. De flesta i Sverige har ett bra skydd mot stelkramp, då detta ingått i barnvaccinationsprogrammet sedan 1960.

Beroende på hur många doser du fått, behöver skyddet fyllas på ca var 20:e år. Vaccinet ges som injektion i engångsdos och kommer i kombination med vaccin mot andra sjukdomar.

Difteri

Difteri orsakas av en bakterie som utsöndrar ett gift. Giftet kan skada många av kroppens organ, som till exempel hjärtat och njurarna. Sjukdomen smittar enbart mellan människor genom kontakt med saliv. Difteri är en livshotande sjukdom om du inte får behandling. Difteri ingår i barnvaccinationsprogrammet och de som har vaccinerats enligt programmet har därför ett skydd åtminstone till 30-års åldern. Därför rekommenderas en påfyllnadsdos av vaccinet minst vart 20:e år.

Difteri förekommer främst i Afrika och Sydostasien, därför rekommenderas skydd inför avresa till dessa områden. Vaccinet ges som injektion i engångsdos, injektionen kommer i kombination med vaccin mot andra sjukdomar.

Kikhosta

Kikhosta är en smittsam sjukdom som ger kraftig och långvarig hosta. För de allra flesta går kikhosta över av sig själv, men barn som är yngre än 6 månader riskerar att bli allvarligt sjuka. De behandlas med antibiotika om de har eller misstänks ha kikhosta.

Barn och gravida rekommenderas vaccination mot kikhosta. I de flesta fall är det vuxna som inte vet om att de har kikhosta som smittar små barn.

Vaccinet skyddar i 5 till 10 år och avtar gradvis. Du är skyddad i ca 15 år om du har haft kikhosta.

Vaccination mot kikhosta ingår i barnvaccinationsprogrammet och ges som en injektion i engångsdos. Injektionen kommer i kombination med vaccin mot andra sjukdomar.

Polio

Polio är en virussjukdom som sprids via förorenat vatten och avlopp. De flesta får lindriga besvär som feber och huvudvärk, men i allvarliga fall kan polio orsaka förlamning i kroppen och till och med vara livshotande.

Vaccination mot polio ingår i barnvaccinationsprogrammet och ges som injektion i engångsdos. Injektionen kommer i kombination med vaccin mot andra sjukdomar.

Mässling

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som bland annat orsakar hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli mycket allvarlig och till och med livshotande.

Mässling är vanligare i många andra länder. I Europa har antalet sjuka i mässling till och med ökat de senaste åren. De är därför extra viktigt att vara vaccinerad, särskilt inför resor i sydöstra Europa och utanför EU.

Vaccination mot mässling ingår i barnvaccinationsprogrammet. Vaccination rekommenderas till alla som inte är vaccinerade eller har haft sjukdomen. Vaccinet ges i två doser, med kombinationsvaccinet MPR (mässling, påssjuka och röda hund).

Påssjuka

Påssjuka är en smittsam virusinfektion där vanliga symtom är stora svullnader på hals och kinder. Påssjuka brukar gå över av sig själv inom en vecka, men ibland kan den orsaka följdsjukdomar. Sjukdomen är globalt utbredd och drabbar främst barn.

Vaccination mot påssjuka ingår i barnvaccinationsprogrammet och ges till ovaccinerade i 2 doser. Vaccinet kommer i samband med kombinationsvaccinet MPR (mässling, påssjuka och röda hund).

Röda hund

Röda hund är en smittsam virussjukdom som oftast ger lindriga besvär, men om du är gravid och drabbas av sjukdomen riskerar fostret att få allvarliga  skador. Röda Hund är vanligare i många andra länder i världen, därför bör du se över ditt och dina närståendes vaccinationsskydd om du ska resa utomlands.

Vaccination mot röda hund ingår i barnvaccinationsprogrammet. Vaccinet ges till ovaccinerade i två doser, med kombinationsvaccinet MPR (mässling, påssjuka och röda hund).

Pneumokockinfektion

Pneumokocker är den vanligaste orsaken till bakteriella luftvägsinfektioner. Sjukdomar orsakade av pneumokocker finns över hela världen och ger allvarligast sjukdom hos små barn och äldre.

Pneumokocker är den vanligaste orsaken till bakteriella luftvägsinfektioner såsom lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. Bakterien är också en av de vanligaste orsakerna till bakteriell hjärnhinneinflammation och blodförgiftning (sepsis).

Vaccination mot pneumokockinfektion ingår i barnvaccinationsprogrammet. Det finns två typer av vaccin mot pneumokockinfektion, de skyddar i huvudsak mot allvarlig pneumokockinfektion, så som sepsis och hjärnhinneinflammation.

Vattkoppor

Vattkoppor är en vanlig infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Viruset är mycket smittsamt. Det är vanligt med feber och vätskefyllda blåsor som kliar. Symtomen är ofta besvärligare ju äldre du är. Sjukdomen brukar läka av sig själv.

Efteråt finns viruset kvar i kroppen och kan vid ett senare skede i livet orsaka bältros. Läs mer om bältros.

Vaccin kan ges från 9 månaders ålder och ges i 2 doser, den andra tidigast 6 veckor efter dos 1. Immunitet kommer efter ca 2 veckor efter dos 1. Skyddet blir längre med 2 doser.

Här kan du läsa mer om resevaccin.