Hoppa till huvudinnehåll
promenad på strand

Gör dig redo för resan

Om du ska resa till ett annat land är det viktigt att kolla upp om du behöver vaccinera dig inför din resa och förbereda vad du behöver ha med dig i resväskan. Här ger vi tips på vad som kan vara klokt att tänka på och packa ner.

Bra att ha med i resväskan

Att resa är ett äventyr och ger oss ofta många minnesvärda stunder. När vi reser till andra länder kan vi utsätta kroppen för bakterier och virus som vi inte är vana vid att hantera. I värsta fall kan det bli en tråkig vändning på semestern om matförgiftning eller feber uppstår. Om du har förberett din packning väl kan du många gånger ta hand om de enklare besvären på egen hand.

Tips för reseapoteket:

 • Läkemedel: Kom igår att ta med dig dina receptbelagda läkemedel så att du inte riskerar att stå utan. Om du ska flyga kan du lägga dina läkemedel i handbagaget så att du inte riskerar att stå utan din medicin om resväskan kommer på avvägar. Läkemedel i incheckat bagage på flygplan riskerar också att skadas av den låga temperaturen i lastutrymmet.
 • Plåster: Vanliga plåster och skavsårsplåster kan komma till användning vid mindre sår eller vid skavsår efter en lång dag med promenader.
 • Febernedsättande: Ta med dig de tabletter du vanligtvis använder mot feber och värk eller det din läkare rekommenderat.
 • Näsdroppar: Näsdroppar verkar avsvällande och löser upp snoret i näsan om du får nästäppa vid förkylning och kan också hjälpa om du drabbas av “lock” för öronen under en flygresa.
 • Sårtvätt: Skadar du dig och får mindre sår som skrubbsår, skärsår eller rivsår ska du vara noga med att rengöra såret och använda sårtvätt.
 • Sterilt förband: Skulle du ha oturen att skada dig på en resa är ett sterilt förband alltid bra att ha till hands för att lägga om större sår.
 • Liten sax: En liten sax kan snabbt bli användbart på resa, om du exempelvis behöver klippa till ett bandage eller ett plåster. Ska du resa med flygplan ska du komma ihåg att inte packa ner saxen i handbagage då den kan tas i säkerhetskontrollen.
 • Termometer: Känner du dig hängig och är varm det viktigt att ta reda på hur hög feber du har och om den blir så pass hög att du behöver uppsöka vård.
 • Solskydd: Ska du på solsemester? Då är solskyddsfaktor en mycket viktig produkt att ha med sig för att skydda huden mot solskador och hudcancer.
 • Myggmedel: Oavsett om du ska resa till ett tropiskt land eller fjällvandra i norden är ett myggmedel alltid trevligt att ha med i resväskan för att slippa allt för många myggbett.

Annat som är bra att ha med:

 • Vård i mobilen: Du som har tillgång till Feelgood Plus har alltid läkare nära till hands i Feelgood-appen, där du kan få rådgivning direkt i mobilen oavsett var du befinner dig.
 • Appen UD Resklar: Inför din resa är det bra att ladda ner appen “UD Resklar”. I appen finns information om landet du ska resa till och landsspecifika telefonnummer som är bra att ha nära till hands om olyckan är framme.
 • Viktiga telefonnummer: Skriv ner och ta med dig en lista med viktiga telefonnummer. Nummer till exempelvis anhöriga, ditt försäkringsbolag och SOS international.
 • Försäkringsskydd: Inför en resa bör du se över ditt försäkringsskydd och säkerställa att försäkringen gäller för din tänkta resa och resans längd. Skriv ner och spara kontaktuppgifter till försäkringsbolaget.

Vaccinationer

Här kan du läsa mer om olika resevaccinationer. Kom ihåg att du kan samla dina vaccinationer i Feelgod-appen.

 

Källa: Doktor 24