Hoppa till huvudinnehåll
En kvinna går på vårpromenad

Träning och mental kondition

Att träna är bra, det har du säkert hört många gånger. Fysik kondition i all ära men har du funderat över din mentala kondition? Mental kondition är förmågan att varva upp och varva ned i rätt tid och så effektivt som möjligt. Det är i sin tur en förmåga som styrs av vårt nervsystem. Nervsystemet hjälper oss att varva upp när vi ska prestera kortsiktigt och varva ned när vi ska bygga långsiktigt. 

Att träna stärker också din rustning mot oro, ångest och negativa tankar, något som vi alla kan behöva under perioder av livet. Att det sen kan leda till bättre sömn, som i sin tur ger dig bättre tålamod och bättre möjligheter att hantera alla typer av utmaningar, är ju också ett plus.

En 35 årig småbarnsförälder fick möjligheten att testa ett mätverktyg som mäter den mentala konditionen och resultatet varierade markant beroende på aktivitet.

Resultatet visade att den mentala konditionen var markant förbättrad dagen efter en god natts sömn och en träningssession, jämfört med en dag med mycket stress, begränsad fysisk aktivitet och otillfredsställande sömnkvalitet.

Ett exempel från verkliga livet: efter en julfest med en del bubbel, visade mätaren att personen varit stressad under hela festen. Kroppen hade prioriterat djupsömn över REM-sömn, vilket ledde till en markant sänkning av den mentala konditionen. Resultatet? Mindre tålamod att hantera utmaningar, som till exempel ett utbrott från en 2-åring där hemma. Något som för många är ett vanligt inslag i livet som småbarnsförälder.

Alla kanske inte har små barn att hantera, men många ställs inför utmaningar som höga krav från chefer, kunder som förväntar sig snabba svar, inkompatibla system och en ständig arbetsbelastning. I dagens värld utsätts människor för ständiga uppdateringar om globala kriser, vilket gör det ännu viktigare att ha en stark mental hälsa.

Här är några tips för att öka din mentala kondition:

  • Konditionsträning= förbättrad psykisk hälsa. Gör någon pulshöjande aktivitet några tillfällen om dagen och gärna minst 60 min i veckan
  • Förbruka alkohol och koffein med måtta. Fyll istället på med mat som ger energi och näring under dagen, minska intaget mot kvällen.
  • Fokusera på en sak i taget. Många får den bästa återhämtningen på jobbet när de får jobba ostört med en uppgift under en tid.
  • Planera in saker som får dig att må bra t.ex. en fika med en vän som får dig att skratta, gå en kvällskurs, se en konsert eller ta ett bubbelbad och lyssna på en podd.
  • Curla din sömn. Skippa telefonen i sovrummet, ha ett mörkt och svalt sovrum och jaga timmar av kvalitetssömn.

* Verktyget Linkura mäter hjärtats elektriska signaler och biomarkören Hjärtfrekvensvariabilitet (HFV) och samtidigt ditt rörelsemönster. Lite enklare förklarat har man på sig något som liknar ett pulsband dygnet runt under ett antal dagar eller veckor. I en app får man sedan ett diagram på hur mycket och långa perioder kroppen är i stress eller fysisk aktivitet, hur man sover och hur pass mycket återhämtning man får. Efter några dagar med mätaren på har du ett mått på din mentala kondition.