Hoppa till huvudinnehåll
Kvinna i folksamling

Socialt utbränd

Från en dag till en annan öppnade samhället upp igen efter 2 år av pandemi och social distansering. Många vittnar om att de är totalt slut efter en dag tillbaka på jobbet eller en helg fylld med sociala aktiviteter. Bara intrycken på väg till och från jobbet kan vara fler än du fick på en hel veckas hemarbete. 

Vem blev du bakom skärmen och hur var det nu man betedde sig? Det där med att ta i hand har vi slutat med, eller? Risken för pinsamheter är övervägande redan vid hälsningsfrasen. Kanske kan vi redan vid första ögonkastet ropa till varann hur vi tänker oss mötet, ”-Ta i hand eller High five?”.  

Har du någon gång, halvvägs till jobbet, insett att du glömt sätta på dig byxor? För att sekunden senare vaknat med ett ryck och tackat högre makt att allt bara var en mardröm. Att en twist på detta scenario nu skulle kunna bli verklighet för några av oss är inte en omöjlighet. Kanske har ni sett bilderna som delats på diverse sociala medier från våra hemmakontor. Skjortor och blusar på överkroppen, mjukisbyxor eller shorts på underkroppen. I ett digitalt möte spelar det som inte syns någon roll men nu ska vi som jobbat hemma helt plötsligt ut bland folk. 

För vissa innebar det ingen större skillnad, t.ex. om man har ett yrke som inte går att utföra på distans, men för många av oss innebär det en succesiv tillbakagång till kontoren och med det en ny social tillvaro. 

Vad ger oss energi

Sen får vi inte glömma alla kalas, fester, AWs med mera som blivit inställda och nu ska återupptas igen. Alla typer av sociala sammanhang kan ge energi och ny inspiration men något som vi lätt glömmer är att det också kan ta energi. 

För att orka med livet med kvalitet behöver vi en hög mental och fysisk kondition. Hur får vi det? Har dina vanor eller ovanor från dessa två år satt sina spår i din kapacitet?

Några tips:

  • Prioritera att träffa människor på fritiden som ger dig energi.
  • Planera också in tid för en mer introvert typ av återhämtning, gärna skärmfri! Fundera på vad återhämtning är för dig.
  • Trappa upp dina sociala aktiviteter i en lagom takt
  • Tänk på att det alltid är okej att tacka nej om energin inte räcker till.