Hoppa till huvudinnehåll
Mobiltelefon i sängen

Skärmtid och sömn

Är skärmen det sista och det första du tittar på innan du sluter och öppnar ögonen? Då är det kanske dags att tänka om och skapa de bästa förutsättningarna för just din sömn och återhämtning. Bli ärlig med dig själv och ta reda på hur just ditt skärmbeteende kan ändras till det bättre. 

Veckorapport på skärmtid

En gång i veckan plingar det till, likt ett glatt tillrop från någon av apparna i mobilen som det kan skickas meddelande ifrån. Men inget nytt meddelande har kommit utan på skärmen visar sig en notis från telefonen som vill dela med sig av en veckorapport för den totala skärmtiden som nyttjats. Här kan man lätt få lite ångest av att se vilka (o)vanor man har.

Den genomsnittliga skärmtiden, då räknar vi endast mobiltelefon, är mellan 3–4 timmar per dag för vuxna. Här blir även många upplysta av att det första som sker efter väckning är att man vill se vad som hänt nyhetsmässigt, därefter kanske man läser eventuella jobbmejl innan de sociala medierna börjar betas av. 

Hur påverkas vi av ljuset från våra skärmar?

Så från att ha låtit hjärnan vila under sömnen i 6–8 timmar och förhoppningsvis rensat den under REM-sömnen matar man den något så kopiöst med ny information och intryck så fort våra ögon slås upp.  För att få en god natts sömn brukar det nämnas att vi ska undvika blått ljus timmen innan läggdags. Tror våra hjärnor och ögon skulle må bra av att även undvika detta timmen efter väckning. 

När vi nu är inne på sömn så är det något vi, likt vädret, gärna pratar om. Hur vi sovit eller hur mycket vi önskar få sova är givetvis av vikt för oss då sömnen ju är så vital. När saker och ting fungerar bra så tänker vi inte på det, men när det inte fungerar kan både vårt mående och våra förmågor påverkas negativt. Ljuset vi får efter alla timmar framför skärmar hjälper oss inte att producera det så viktiga hormonet serotonin, där krävs det solljus. Fördelen med detta hormon går inte att överdriva men vad sägs om att känna sig pigg och glad? Få förbättrad tarmfunktion, minskad stress och mindre sötsug? Studier visar dessutom att brist på ämnet kan orsaka depression. Det finns således ingen anledning till att inte gå ut och fånga lite strålar i ansiktet under dagen. 

Apropå hormoner så påverkar vår skärmtid kroppens produktion av melatonin, det som får oss att känna oss trötta. Det vi gör timmarna innan vi lägger huvudet på kudden avgör om vi får en god natts sömn. Precis som du kanske värmer upp inför ett träningspass då du skickar signaler upp till hjärnan och övriga kroppen att det är dags att träna, kan du tänka inför din sömn. Gör dig själv medveten om vad som komma skall genom att skapa rutiner innan sänggåendet. Att kolla jobbmejlen på kvällstid skapar ökad stress och kommer påverka insomningen. Tillåt dig att vara ledig. Och trots att du bara ska kolla läget på Facebook en sista gång är det lätt att fastna i surfandet. Stäng av ”push notiser” så du inte lockas att öppna upp telefonen och lämna kvar alla skärmar utanför sovrummet. Tänk på att sömnen är viktig för vår återhämtning.

Med önskan om en god natt och god morgon.