Hoppa till huvudinnehåll
Kvinna tänker och tittar ut

Så tar du kontroll över din oro

När världsläget förändras som vid krig eller inflation är det naturligt att känna oro. Alla känner vi oro då och då, det är helt normalt. I kristider kan oroskänslan ta en större del av vår tankekraft och då är det extra viktigt att öva på att hantera oron för att inte låta den ta över vår vardag. Känslor av oro är inte farligt men om vi låter oron få för mycket utrymme kan det ta över vår tankeverksamhet och påverka vårt agerande.

Tips på hur du kan ta kontroll över orostankarna

1. Fokusera på det du kan styra över
I situationer fulla av ovisshet som krig och inflation är det naturligt att uppleva känslor av rädsla, oro och ångest. Känslorna är inte farliga, men det är viktigt att inte låta känslorna ta över för att inte fastna i grubbel och oro. Ju mer vi fokuserar på det vi inte kan kontrollera desto mer kan känslan av oro eskalera. Försök att istället fokusera på det du faktiskt kan styra över som vad du gör här och nu.

2. Notera tankar och känslor
I oroliga tider är det helt naturligt att uppleva starka känslor som plötsligt svämmar över. Känslor och tankar kan upplevas överväldigande och vi tror ofta att vi måste skaka av oss känslorna. Men vi kan inte styra över vilka tankar och känslor vi upplever, istället är det bra att öva på att hantera känslorna när de kommer över oss.

Det kan du göra i tre steg:

  • Notera och acceptera de känslor och tankar du upplever just nu. Notera dem utan att döma och lägg märket till hur de känns i kroppen.
  • Sträck på dig, andas djupt eller sätt ner fötterna i golvet. Det hjälper dig att bli medveten om din kropp och påminner dig om att du fortfarande har kontroll över dina handlingar även om du inte kan styra dina känslor.
  • Blir engagerad i nuet genom att notera tre saker du kan se och tre saker du kan höra. Kanske känner du också någon luft eller smak

3. Håll fast vid dina värderingar
Spontana tankar och känslor kan få oss att göra saker som känns rätt i stunden, men som får oss att må sämre på sikt. Några exempel är att oroa dig eller googla överdrivet mycket, gräla med närstående eller dämpa känslor med mat eller alkohol. När du kan möta dina tankar och känslor utan att direkt agera på dem, har du möjligheten att handla medvetet utifrån dina värderingar.

4. Var snäll mot dig själv
Jobbiga känslor kommer att dyka upp i oroliga situationer— ångest, rädsla, ilska, frustration, förvirring och andra mänskliga känslor. Det är helt normala upplevelser som vi inte har kontroll över, men ofta dömer och kritiserar vi oss själva för våra reaktioner, inte minst när vi råkar dras in och agerar på̊ känslorna.

Att klanka ner på sig själv leder bara till att känslorna växer, att vi mår sämre och ofta att vi gör mer av det vi egentligen vill sluta med. Ett betydligt mer effektivt sätt att hantera sina känslor och reaktioner på är att vara snäll mot sig själv. Du kan exempelvis påminna dig själv om att det du upplever är normalt och du är inte ensam i att känna som du gör. Kanske kan du testa att lägga en vänlig hand på det område på kroppen där det känns mest och skicka in lite vänlighet och värme till dig själv.

Om det känns svårt kan du fråga dig: om någon jag brydde mig om led och hade det svårt, hur skulle jag behandla dem? Vad skulle jag säga och göra? Försöka sedan att bemöta dig själv på samma sätt. Vi blir mycket bättre på att hantera svåra situationer när vi möter oss själva med vänlighet. Om kritiska tankar envisas med att prata på i huvudet kan du försöka se dem lite som en radio som du kanske inte kan stänga av men som du inte aktivt behöver lyssna på och följa.

5. Ta del av pålitliga källor
Det är bra att hålla sig informerad, men fundera gärna över hur mycket information du tycker är rimligt att läsa och vilken funktion det fyller för dig. Gör du det för att kunna förstå situationen bättre eller försöker du bli av med oundviklig ovisshet? Gör du det på ett sätt som hjälper dig hantera situationen konstruktivt eller spär det på oro, rädsla och frustration utan att det hjälper dig att lösa problemet?

Pålitliga källor i kristider är exempelvis:

Krismyndigheten: www.krisinformation.se
Folkhälsomyndigheten: www.folkhalsomyndigheten.se
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: www.msb.se

Då ska du söka vård

Om du upplever att oron tar över ditt liv, att du har mycket svårt att hantera dina känslor och att mående och vardaglig funktion påverkas över en längre tid kan du behöva hjälp av en psykolog eller terapeut för att hantera situationen.

Källa: Doktor 24