Hoppa till huvudinnehåll
Pappa på brygga med barn

Så påverkar solen din hud

När solen gör entré på våren och bjuder på sina värmande strålar tar vi oss gärna ut för att fylla på med energi och D-vitamin. Men som med så mycket annat kan för mycket av solens UV-strålar vara skadligt för oss och leda till olika former av hudcancer.

Så skyddar du dig mot solen

 • Undvik solen när den är som starkast
  Solen är som starkast mellan klockan 11-15 och då kan det vara klokt att undvika att vistas i solen. Försök att istället vistas i skuggan eller inomhus under dessa timmar. Skuggan skyddar däremot inte helt mot solen då nästan hälften av solens strålar når fram även i skuggan och därför är det viktigt att skydda sig med solkräm även om du inte vistas i direkt solljus.
 • Solskyddsfaktor
  Genom att använda solkräm med högt skydd minskar du risken för hudskador. Se till att den solkräm du använder skyddar mot både UVA- och UVB-strålning och kom ihåg att fylla på med ett nytt lager efter att du badat.
 • Sola inte solarium
  Den artificiella strålning som solarium ger är mycket skadligt för huden. Du rekommenderas därför att undvika att sola solarium.
 • Använd kläder som skydd
  För att skydda huden mot solens strålar kan det vara klokt att använda kläder som täcker armar och ben. Är det varmt utomhus kan tunnare långärmade tröjor, en solhatt och ett par tunna byxor göra stor nytta.

UV–strålning

Solens strålar består av ultraviolett strålning (UV-strålning) som kan delas in i tre olika grupper:

UVA: De solstrålar som når jorden består i huvudsak av UVA-strålning. UVA är den strålning som går djupast in i huden och gör att huden får färg samt ger oss rynkor..

UVB: Solens UVB-strålar är den strålning som gör att huden blir bränd när vi vistas för länge i solen. UVB-strålningen kan skada våra DNA-celler och på sikt leda till hudcancer.

UVC: Den UVC-strålning som solen ger i från sig når aldrig jorden utan filtreras helt bort av ozonlagret.

Solkräm

Att använda solskyddsfaktor är en viktigt del i att skydda huden mot skadlig strålning. Genom att använda solkräm kan du få ett bra skydd mot solen men många människor använder solkräm på fel sätt.

Tänk på att:

 • Använda en solkräm med en hög solskyddsfaktor med minst SPF 30.
 • Applicera skyddet flera gånger per dag beroende på din dagsaktivitet. Om du badar behöver du smörja in dig efter varje dopp.
 • Använd mer solkräm än du tror, ett riktmärke är att applicera en handfull kräm varje gång.
 • Se till att solkrämen skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Det ska vara tydligt utmärkt på förpackningen.
 • Solkräm ska inte bara användas på dagar vid stranden utan kan med fördel användas året om vid utomhusaktiviteter. Tänk framför allt på att solens strålar reflekteras både på sand, vatten och snö.
 • Fördelarna med att dagligen använda solskyddsfaktor är många. Dels ger solskyddsfaktor ett skydd mot hudcancer samt ser till att huden håller sig i bättre skick längre och färre rynkor och pigmentfläckar uppstår. Ett tips är att försöka få in applicering av solkräm som en del av din dagliga rutin, precis som att tvätta ansiktet eller borsta tänderna.

Visste du att…

Varje år dör 500 personer till följd av hudcancerformen malignt melanom.
Nästan 12 000 personer drabbas av allvarligt hudcancer varje år bara i Sverige.
Malignt melanom orsakas i 9/10 fall av solens strålning.

 

Källa: Doktor 24