Hoppa till huvudinnehåll
Stretchar på jobbet

Mikrovanor – ett sätt att vara snäll mot dig själv och samtidigt lyckas

Har du någon gång satt ett mål som du har haft svårt att nå upp till och som har stressat dig och i det långa loppet gjort mer skada än nytta? Då är du inte ensam. Många av oss sätter upp alldeles för höga mål vilket gör att vi har svårt att upprätthålla vanorna som krävs och i slutändan blir vi bara besvikna på oss själva.

Mikrovanor är ett mer humant sätt att se på oss själva och vår väg mot större välmående och hälsa. Tanken med mikrovanor är att det ska vara så enkelt som möjligt att utföra dem. Det kan vara så enkla saker som att göra tre knäböj varje gång du väntar på att kaffebryggaren ska bli klar eller att gå upp fem minuter tidigare varje morgon för att meditera. Dessa vanor kan verka banala men fortsätter du har du gjort en stor hälsovinst i längden.

Hur kommer jag igång?
Enklaste svaret är – bara gör. Bestäm dig för ett område som du vill justera i ditt liv. Det kan vara inom vilket område som helst – träning, kost, återhämtning, arbetet eller relationer tex. Börja sedan med en mycket enkel vana som tar dig ett steg i rätt riktigt. Fortsätter du med denna vana i tre månader kommer du att befinna dig i ett helt annat läge.

Eftersom chansen är stor att du klarar av dina mikrojusteringar kommer du också att slå på ditt belöningssystem, vilket bidrar till att du vill fortsätta med din nya vana. Glöm inte att fira framgångarna.

Lycka till och ta hand om dig!

 

Lästips:

  • Mikrovanor : de minimala förändringarna som ger maximala resultat, BJ Fogg
  • 1 %-metoden : små förändringar, stora resultat : ett enkelt och beprövat sätt att skapa goda vanor och bryta dåliga, James Clear