Hoppa till huvudinnehåll
Sommar buffé

Kostdilemman och vanor

Handen upp om du aldrig tyckt att det är svårt att välja bra mat? Grattis i så fall, du kan skatta dig lycklig och känna dig unik. Med alla val vi har och olika rön kring kost är det inte konstigt att ibland känna sig lite vilsen. Hur vad det nu, var kaffe nyttigt eller inte? Om LCFH funkar bra på dig, borde det inte vara samma för mig? Kan jag äta smör och fortfarande vara hälsosam?

Mattrender

Den sistnämna frågan är ett riktigt hjärnspöke. Som du kanske känner till var 80- och 90-talet lightprodukternas era. Det var däremot standard att äta kräm, sockrad yoghurt, frosties, marmeladmackor på vitt rostat bröd och andra kolhydratmaxade produkter. Margarin och Lätta användes flitigt och alla mjölkprodukter fanns i ”minivariant” dvs. så lite fett som möjligt.

Det är raka motsatsen till hur många äter idag och vad vi vill ge våra barn. Självklart är det inte alla familjer som påverkas av mattrender i samhället men vi kanske har en förälder eller nära vän som trott stenhårt på en viss typ av kosthållning och som indirekt eller direkt påverkat vår inställning till mat. 
Hur ser det ut för dig? Hur har du påverkats av den era du vuxit upp i och hur har det format din kosthållning som den är idag?

Här följer några råd hur du kan tänka kring kost, oavsett vilket decennium du är född:

 • Ät det du mår bra av och variera kosten!
  Kanske låter självklart men du behöver inte proppa i dig sojaprodukter bara för att du vill undvika kött, fast din kropp inte klarar av att bryta ner det. Våga variera utbudet i matkassen och se vad som funkar för just dig.
 • 80/20 tänket
  Det går ut på att försöka hålla en hyffsat hälsosam och näringsrik kosthållning 80% av matintaget och resterande fyller du på med precis det du önskar.
 • Ät mat!
  Ersätt inte riktig mat med proteinbars, kaffe, energidrycker m.m. om annat än i nödfall.
 • 5 färger
  Ett enkelt sätt att få i sig tillräckligt med näringsämnen är att sträva efter 5 olika färger på tallriken (då menar vi inte 5 nyanser av beige).