Hoppa till huvudinnehåll
d-vitamin

D-vitamin: extra viktig för oss nordbor

Vitamin D, solskensvitaminet, är ett ständigt aktuellt ämne. Det benämns ofta som ett ”supervitamin” eftersom det sägs kunna hindra uppkomsten av många sjukdomar som till exempel cancer, hjärtkärlsjukdomar, diabetes och depression. Men vad vet vi egentligen om detta omtalade vitamin? 

Så får du i dig D-vitamin naturligt
Under vinterhalvåret kan inte personer bosatta på nordliga breddgrader som vi i Sverige tillgodogöra sig vitamin D via solen. Då blir det extra viktigt med intag av livsmedel som är rika på vitamin D.

Vi vet att vitamin D är viktigt för en optimal benhälsa och att det eventuellt kan motverka förkylningar hos personer med uttalad D-vitaminbrist. Men det finns inte tillräckligt med forskning för att säga att vitamin D kan förebygga cancer, hjärtkärlsjukdom, diabetes eller depression.

Det finns två sätt att få i sig vitamin D i blodet:
•    Antingen bildas det genom att huden exponeras för solstrålning eller så tas det upp från mag-tarmkanalen från mat som innehåller vitamin D, såsom fisk, ägg, svamp eller berikade produkter.
•    Solexponering i lagom dos och D-vitaminrik kost är de bästa alternativen för att få tillräckligt med vitamin D.

Om D-vitaminbrist
Genom att äta D-vitaminrik kost får de flesta i sig tillräckligt med D-vitamin även under vinterhalvåret. D-vitaminbrist är sällsynt och beror oftast på en tarmsjukdom som försämrar upptaget av näringsämnen (malabsorption) eller en väldigt ensidig kost. De som drabbas av D-vitaminbrist är vanligen äldre personer eller personer som använder heltäckande kläder och sällan vistas utomhus samt personer med mörk hy.

Minska risken för förkylning
Det finns forskning som hittat stöd för att D-vitamintillskott skulle kunna hjälpa till att minska risken för övre luftvägsinfektioner som till exempel förkylningar. Men det är främst bland personer som har en uttalad brist.

Det behövs mer forskning för att vi ska förstå de här sambanden bättre. Men hos personer som redan har optimala blodnivåer av vitamin D gör det förmodligen ingen större nytta.

Vem behöver äta D-vitamintillskott?
Vissa personer kan ha svårt att få i sig tillräckligt med vitamin D från kosten. Därför rekommenderat Livsmedelsverket att följande grupper ska ta tillskott:
•    Barn upp till två års ålder i form av D-droppar.
•    Barn med mörk hudfärg, som inte vistas utomhus, inte får berikade produkter och inte äter fisk kan behöva fortsätta efter två års ålder till ungefär fem år.
•    Gravida kvinnor som inte äter vitamin D-berikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel bör rådgöra med barnmorska för eventuellt tillskott.
•    Äldre personer som vistas lite utomhus.
•    Veganer rekommenderas ta tillskott hela året
•    Vegetarianer som äter berikade mejeriprodukter och ägg rekommenderas ta kosttillskott under vinterhalvåret.

Källa: Doktor24
https://doktor24.se/blogg/forebygga-sjukdomar-med-d-vitamin/