D-vitamin: extra viktig för oss nordbor, eller?
Vitamin D, solskensvitaminet, är ett ständigt aktuellt ämne, inte minst nu under det mörka vinterhalvåret. Det omnämns ofta som ett ”supervitamin” eftersom det sägs kunna hindra uppkomsten av flera sjukdomar som till exempel cancer, hjärtkärlsjukdomar, diabetes och depression. Men vad vet vi egentligen om detta omtalade vitamin?
Så får du i dig D-vitamin naturligt
Under vinterhalvåret, ungefär från oktober till mars, kan personer som bor i Sverige och andra nordliga breddgrader inte tillgodogöra sig vitamin D via solen. Detta beror på att solens strålar under dessa månader har för låg UVB-intensitet för att huden ska kunna producera D-vitamin.
För att kroppen ska kunna producera D-vitamin via solen krävs en starkare UVB-strålning, vilket är möjligt i Sverige från april till september. Under denna period räcker oftast 10–15 minuter i solen några gånger i veckan för att täcka behovet, men detta förutsätter att en viss mängd hud exponeras.
Eftersom solens bidrag är obefintligt under vinterhalvåret blir det särskilt viktigt att få i sig vitaminet via kosten. Fet fisk (som lax och makrill), ägg och svamp är naturliga källor. Flera livsmedel är även berikade, till exempel mjölk, fil och margarin. För veganer finns berikade alternativ som havre- och sojadryck, och även berikade flingor och bröd kan bidra.
Om D-vitaminbrist
De flesta får i sig tillräckligt med vitamin D genom kosten, även under vinterhalvåret. D-vitaminbrist är sällsynt men kan förekomma vid sjukdomar som påverkar näringsupptaget (malabsorption), väldigt ensidiga kostvanor eller begränsad solexponering. Grupper som löper ökad risk är:
- Äldre personer som sällan vistas utomhus.
- Personer med mörk hy, som behöver mer solexponering för att bilda tillräckligt med vitamin D.
- De som bär heltäckande kläder och har begränsad solexponering.
Kan D-vitamin minska risken för förkylning?
Det finns forskning som hittat stöd för att D-vitamintillskott skulle kunna hjälpa till att minska risken för övre luftvägsinfektioner som till exempel förkylningar. Men det är främst bland personer som har en uttalad brist.
Det behövs mer forskning för att vi ska förstå de här sambanden bättre. Men hos personer som redan har optimala blodnivåer av vitamin D gör det förmodligen ingen större nytta.
Vem behöver äta D-vitamintillskott?
Vissa personer kan ha svårt att få i sig tillräckligt med vitamin D från kosten. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att följande grupper ska ta tillskott:
- Barn upp till två års ålder bör få i sig vitamin-D i form av D-droppar.
Barn med mörk hudfärg, som inte vistas utomhus, inte får berikade produkter och inte äter fisk kan även behöva fortsätta efter två års ålder till fem års ålder. - Gravida kvinnor som inte äter vitamin D-berikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel bör rådgöra med barnmorska för eventuellt tillskott
- Äldre personer som vistas lite utomhus
- Veganer rekommenderas ta tillskott året runt
- Vegetarianer som äter berikade mejeriprodukter och ägg rekommenderas ta kosttillskott under vinterhalvåret
Vitamin D är viktigt för benhälsa och kan minska risken för infektioner hos personer med brist. Men det behövs mer forskning för att bekräfta dess roll i att förebygga andra sjukdomar. För att säkerställa optimala nivåer är en kombination av solexponering under rätt månader och en D-vitaminrik kost det bästa alternativet.
Källa: Doktor24