Hoppa till huvudinnehåll
hemmaträning

Träning som blir av, tack vare PT-online Case

Att träna med PT-online har blivit mer populärt under covid-19. Här delar PT Elina och hennes klient Ulrika sina erfarenheter med tjänsten. 

PT Elina

Elina jobbar som PT och gruppträningsinstruktör på Feelgood. Innan pandemin hade hon bara haft fåtalet klienter online. Nu har hon vanan inne och har upplevt många positiva sidor i den digitala världen. 

Vilken är den största skillnaden mellan att träffas fysiskt och online?

Största skillnaden på att träna online jämfört med i ett gym är för mig den personliga kontakten. Oftast är det bara vi där och då blir klimatet mer öppet. Vi kan prata fritt om det som påverkar träningen och livet i övrigt. Det händer också att ett husdjur blir intresserat och kikar fram på skärmen eller att någon annan också jobbar hemifrån hos den som ska träna. Det blir en familjär stämning eftersom att vi är hemma hos varandra på sätt och vis.

Vilka är fördelarna med PT-online?

För både mig som tränare och för klienterna är största fördelen med PT-online att vi inte behöver ta oss någonstans, restiden är noll! Dessutom är kraven och ”start-puckeln” låg. Inga trendiga träningskläder behövs, sköna kläder rekommenderas. Det är förvånande hur liten plats som behövs för ett helt träningspass, en liten matta eller handduk på golvet räcker långt.

Hur är det att coacha online? 

Jag gillar det! Efter 2020 känns videosamtal minst lika naturligt som att träffas fysiskt. Online-PT ger mig möjlighet att fortsätta med det arbete som jag älskar, att vara en peppande träningskompis och expert som får bidra till justeringar för bästa resultat.

Elinas klient Ulrika jobbar på en stor bank och hade aldrig testat PT innan pandemin. Hon har länge haft smärta i höft och rygg och gått hos sjukgymnast under lång tid. När smärtan äntligen blev bättre köpte hon PT-klipp för sina friskvårdspengar. Första tanken var att hon behövde motivation och kunskap hur hon skulle träna. Sedan kom pandemin och det blev inte av att boka något första tiden. Efter mycket hemmajobb insåg hon dock hur stillasittande och stel hon hade blivit och bestämde sig för att boka PT-online. Nu kör Ulrika pass via mobilen med Elina varje vecka. 

Vad hade du för förväntningar?

Jag hoppades mest på att få en anledning till att träna regelbundet, en stund i kalendern som jag inte bokar av. För många är en halvtimme i veckan ingenting men för mig betyder det att jag i alla fall tar en halvtimme. Jag ville träna min core-muskulatur men var osäker på hur mycket man kunde få till på en halvtimme. Men det behövde jag inte vara – Elinas första fråga var om jag kunde prata och träna samtidigt, så det gjorde vi. 

Vilka är fördelarna med att träffa din PT online?

Det är många men den viktigaste är att träningen blir av. Jag som har lätt för att prioritera ned träning har färre anledningar till det eftersom det funkar praktiskt. Det är inga restider eftersom jag jobbar från mitt sovrum. Tekniken har varit snäll mot oss och videouppkopplingen funkar fint. 

Nackdelar?

Jag kan inte komma på någon. För mig var det här ett jättebra upplägg!

Vilka effekter har du fått av onlineträningen?

Elina har fingertoppskänsla och har tolkat mig superbra i sin coachning. Efter att ha haft ont så länge så var mitt ”träningssjälvförtroende” lågt. Hon är noga med att förklara vad vi gör och varför, vilket gör att jag både vill och vet tillräckligt för att träna själv. Jag känner mig stabilare och har fått bättre balans – enkla saker som att gå ned sista steget från en stege går bättre. Och sist men inte minst, det är kul att träna igen och jag vill träna mer!