Hoppa till huvudinnehåll
man pratar med kollega

Jobbhälsorapport

Onsdag 14 maj presenterar vi Feelgoods Jobbhälsorapport 2025, vid ett livesänt event med panelsamtal. Här kan du anmäla dig till rapportsläppet

 

Feelgoods Jobbhälsorapport 2025: 

Paradoxen om attraktiv arbetskraft
- fördomar och fakta om 50+ i arbetslivet

Onsdag 14 maj presenterar vi Feelgoods Jobbhälsorapport 2025. Årets rapport belyser det paradoxala i fördomar om arbetsförmåga och attityder hos medarbetare över 50 år, som tvärtom borde vara extra attraktiva. Jobbhälsorapporten ger fakta som reviderar bilden av äldre i arbetslivet.

Studier visar att det finns en åldersdiskriminering vid anställning på den svenska arbetsmarknaden, och äldre som har förlorat jobbet hamnar ofta i lång arbetslöshet. Men 50+ är tvärtom en grupp som sticker ut positivt i många avseenden i data vi har i våra hälso-, arbetsmiljö- och livsstilsundersökningar (HALU). Kortfattat uttryckt blir det bättre ju äldre vi blir, så de borde vara eftertraktade i stället för att väljas bort. Paradoxen finns även i att vi alla förväntas jobba längre och den högst aktuella frågan om kompetensförsörjning. Vi vill inte heller gå miste om värdefulla synergieffekter mellan olika generationer på arbetsplatserna.

Det är hög tid att revidera bilden av 50+ i arbetslivet. Vad beror åldersdiskrimineringen på? Vad innebär det för människorna, företagen och samhället? Och vad kan vi göra åt det? Jobbhälsorapporten 2025 slår hål på tre seglivade fördomar som riskerar att stå i vägen för välbehövd arbetskraft.

Här kan du anmäla dig till det digitala rapportsläppet

Presentation av årets Jobbhälsorapport
Petter Odmark, vVD Reform Society

Panelsamtal om paradoxen kring 50+ i arbetslivet
John Mellkvist, generalsekreterare Pluskommissionen
Charlotte Wallin, chefsläkare Feelgood
Charlotte Valleskog, chefspsykolog Feelgood
Stefan Kullgren, VD Feelgood
Petter Odmark, vVD Reform Society
Moderator: Åsa Rex Nygård, marknads- och kommunikationsdirektör Feelgood

 

Feelgoods Jobbhälsorapport som kunskapsbank

Med Jobbhälsorapporten publicerar Feelgood en årlig insiktsrapport om hur arbetsmiljön ser ut i landet. Med statistik och intervjuer med experter på Feelgood, fördjupar vi oss i såväl det aktuella läget som trender över tid.

Unika data visar utveckling och samband 

Feelgoods hälso-, arbetsmiljö- och livsstilsundersökning (HALU) är ett strategiskt hälsoinstrument för kartläggning av hela arbetsplatser och organisationer utifrån individnivån. HALU är en tjänst som Feelgood tillhandahåller företag och organisationer som vill ha en god bild av hur medarbetarna upplever arbetet, livssituationen och hälsan. Genom HALU får Feelgood också tillgång till anonymiserade svar från de medarbetare som deltagit. 

Det mångåriga arbetet med HALU ger Feelgood unika möjligheter att både här och nu och över tid beskriva läget för de medarbetare och arbetsplatser som ingår i undersökningen. Precis som i tidigare jobbhälsorapporter bygger årets både på långa tidsserier och nedslag i 2024. Rapporten ger därmed en god bild av utvecklingen sedan 2010 och nuläget. 

2024 svarade 17 650 personer på HALU och i genomsnitt svarar runt 20 000 personer varje år på de 140 frågor som ingår i undersökningen. Sammansättningen av de som genom åren har deltagit är stabil med avseende på övergrip-ande yrkesområden, åldrar, kvinnor och män. Det skapar en god grund för jämförelser över tid. 

Även om HALU inte ger en representativ bild av hela det svenska arbetslivet, så ger det en god bild av typiska arbetsplatser och medarbetare med tillgång till företagshälsa. HALU visar hur ett brett urval av personer har det på jobbet och hur deras hälsa och livssituation i stort ser ut.