Hoppa till huvudinnehåll
promenad

Vad är skillnaden mellan motion och träning?

Är promenader träning eller är det motion och vad är gör det för skillnad? Blir promenaden träning om du byter om till träningskläder och går på ett löpband?

Det är förstås inte kläderna, utrustningen eller platsen som gör skillnaden. Det som spelar roll är syftet med aktiviteten i relation till din aktuella fysiska kapacitet.

Så här kan man definiera begreppen:

Motion = Regelbunden fysisk aktivitet för att bibehålla hälsa och kroppsfunktioner

Träning = Att medvetet överbelasta (stressa) kroppen för att få den att anpassa sig till högre krav. Träning kräver progression (utveckling) och periodisering som inkluderar återhämtning.

Vad är syftet?

Om syftet med aktiviteten är att bibehålla hälsa, så kan det räknas som motion. Ett mål för motion kan exempelvis innebära att gå ut och jogga i 40 minuter tre gånger i veckan. 

Om syftet är att förbättra din prestation, eller förändra din kroppsliga fysik så kan aktiviteten betraktas som träning. Ett träningsmål skulle kunna vara att kunna springa 10 km på mindre än 45 minuter efter 6 veckors träning.

I visa fall, om du har varit fysiskt inaktiv (kanske efter en skada eller sjukdom) så kan du behöva träna dig tillbaka till at kunna göra det som du tidigare betraktade som motion. Det skulle då kunna definieras som rehabiliteringsträning.

De flesta behöver både motion och träning och dessa aktiviteter utgör sällan någon motsättning så länge du vet vad du gör och varför. Ett undantag kan vara vissa elitidrottare som tränar flera timmar om dagen och snarare behöver hitta tid för vila än för motion.

Träningsmål

Om du inte når dina träningsmål så kan det bero på att det som var träning när du började med aktiviteten, nu har blivit motion. Och om du bara vill leva hälsosamt, men hela tiden drar på dig överbelastningsskador i jakten på att lyfta tyngre vikter, eller snabbare och längre löpdistanser. Då kanske du tar träningen på lite för stort allvar?

Vi människor har en tendens att tänka att om lite av något är nyttigt, så är mer av samma sak ännu nyttigare. Men det är en felaktig slutsats. Vi vet exempelvis att det är bra för kroppen att dricka vatten, men att dricka extrema mängder på kort tid kan till och med vara dödligt. Lagom är bäst som vi säger i sverige.

Det positiva med ovanstående är du kan leva ett hälsosamt och långt liv utan extrema träningsrutiner så länge du motionerar regelbundet.