Hoppa till huvudinnehåll
avkoppling jul

Tid för reflektion och återhämtning i jul

Dagarna blir allt kortare och mycket rusar på i snabb takt just nu. Arbetsuppgifter som ska bli klara, julklappar ska inhandlas, julluncher och adventsfikor ska hinnas med. Kanske kan du låta slutet av december i år bli en tid för återhämtning och reflektion istället för en känsla av ett upplopp med något som ständigt flåsar dig i nacken. Testa och se vad du upptäcker!

Nyttan av reflektion 

Reflektion är en viktig återhämtning i sig, du stannar upp, funderar över en situation eller ett händelseförlopp. Du hinner fundera över vad som faktiskt hände och hur situationen upplevdes, både för dig men kanske också för andra runt omkring dig. Reflektion är också källa till lärande, ännu en anledning till att reflektera mer. Vi kan lära oss nytt om vår omgivning, en viss händelse eller om oss själva. 

Gör en årsreflektion 

Boka en dag mot slutet av december med dig själv. Kanske vill du bjuda ut dig själv på ett mysigt café eller så gör du en god kopp kaffe och kryper upp i soffan hemma. Se till att du har tid och inte blir störd under din reflektion. Svara sedan på dessa frågor:

  • Vad har varit de viktigaste händelserna för mig under det här året? Varför har de varit viktiga? Vad kan jag dra för lärdomar av det? 
  • Om jag har lyckats med något jag kämpat för – vad gjorde att jag lyckades?
  • Om jag har mött motgångar – hur hanterade jag dem?
  • Vad hade jag önskat mer av under året?
  • Vad hade jag önskat mindre av? 
  • Vad är jag tacksam för?
  • Men vilken känsla vill jag gå in i det nya året?

Tid för återhämtning under julledigheten är också viktigt. Tänk återhämtning som en ”tvärtemot-aktivitet”. Har du varit ute och flängt mycket kanske du behöver vara i stillhet en stund och andas. Har det blivit mycket tid i soffan kanske du behöver gå ut och ta en promenad. 

Vi på Feelgood önskar dig en skön och återhämtande december. Vi ses med ny energi nästa år!