Stresshantering med KBT: 6 övningar som verkligen fungerar
När du är stressad under en längre tid utsätts kroppen för konstant hög anspänning, vilket kan påverka både din psykiska och fysiska hälsa negativt. Detta kan leda till problem som sömnsvårigheter, ångest, utmattning och i värsta fall allvarligare sjukdomar. För att bryta den negativa spiralen är det viktigt att arbeta aktivt med stresshantering. Här är 6 KBT-övningar mot stress som du kan använda för att ta kontroll över din stress, minska belastningen och skapa en mer balanserad vardag. Dessa övningar är enkla att integrera i din dagliga rutin och kan ge både snabba och långsiktiga resultat:
1. Hitta dina stressfaktorer
Börja med att identifiera det som stressar dig. Det kan till exempel vara din jobbsituation, höga krav, sjukdom eller relationsproblem. Sätter du själv höga krav på att saker måste vara på ett visst sätt eller är det omgivningen? Fundera över vad som ligger inom din kontroll och som du kan påverka och förändra.
2. Arbeta med problemlösning
När du är stressad kan det vara svårt att se lösningar på dina problem. Att problemen inte blir lösta bidrar i sin tur till att stressen ökar. Försök se på problemet med ett utifrånperspektiv och definiera vad som gör att det inte blir löst. Skriv sedan ner möjliga lösningar och sätt en plan för hur du ska gå tillväga.
3. Ändra din livsstil
De flesta vet att en sund livsstil är bra för både kropp och knopp. Men faktum är att du får bättre motståndskraft mot stress om du äter hälsosamt och får tillräckligt med sömn. Även träning har positiva effekter mot stress då fysisk aktivitet både ger energi och hjälper kroppen att slappna av.
4. Testa avslappningsövningar
Avslappningsövningar och mindfulness hjälper hjärnan och kroppen att slappna av. Det finns många sajter, appar och Youtubekanaler som du kan använda gratis för att lära dig avslappningstekniker.
5. Planera in återhämtning
För att bryta stressbeteende är det nödvändigt att planera in ledig tid för återhämtning. Bestäm tider där mobilen är avstängd och du inte kan nås av jobbmejl eller annat som gör att din stressnivå ökar.
6. Arbeta med dina negativa tankar
Stress kan även orsakas av negativa tankar och katastroftankar, såsom att man är otillräcklig i hemmet, på jobbet eller som person. Ett första steg är att identifiera negativa tankar som dyker upp automatiskt i olika situationer. Ifrågasätt hur realistiska de är och ändra sedan ditt förhållningssätt till dem. Försök se tankarna som just tankar och inte sanningar.
Källa: Doktor24
Är du för stressad?
Svara på nio frågor och få reda på om du är i riskzonen för utmattning eller om du klarar din stressnivå bra. Besvara frågorna utifrån hur du har känt dig de senaste två veckorna och gör gärna testet regelbundet för ett så rättvisande resultat som möjligt. Testet utgår från KEDS (Karolinska Exhaustion Disorder Scale) som tagits fram av forskare på Karolinska Institutet och används av sjukvården för att bedöma utmattningssyndrom.
Tillgängligt för alla i Feelgood-appen!