Så upptäcker du stress: Viktiga tecken att hålla utkik efter
Stress är en naturlig del av livet och kan ibland fungera som en drivkraft i vardagen. Men när stressen blir för intensiv eller pågår under en längre tid, kan den ha en negativ inverkan på både kropp och sinne. Oavsett om det är arbete, familjeansvar, ekonomiska bekymmer eller andra åtaganden som är källan till stressen, kan långvarig stress leda till allvarliga hälsoproblem. Att känna igen tecknen på ohälsosam stress är avgörande för att kunna vidta åtgärder i tid. Här är 12 symtom som kan signalera att din stressnivå har blivit skadlig och behöver hanteras.
12 symtom vid för mycket stress
Du sover dåligt
Stress kan påverka sömnen och göra att du inte kan sova. Du kan ha svårare att somna, vakna upp ofta mitt i natten eller vakna tidigt på morgonen utan att kunna somna om. Du känner en ökad trötthet dagtid.
Du får sämre immunförsvar
Du blir lättare sjuk och det tar längre tid att bli frisk. Stress gör att ditt immunförsvar blir sämre och du får därför svårare att stå emot och försvara dig mot sjukdomar.
Du får humörsvängningar
Du har sämre humör. Du är irriterad, blir lättare arg eller känner dig nedstämd. Du kanske känner ångest och är överlag mer orolig.
Du får svårt att koncentrera dig
Din koncentrationsförmåga blir sämre. Du har svårare att läsa böcker och behöver gå tillbaka och läsa om flera gånger eftersom du tappar tråden. Vid svår stress kan du ha svårt att följa med i ett samtal och förstå instruktioner.
Du är uppe i varv
Du känner dig rastlös och har svårt att slappna av och varva ner när du är ledig.
Ditt minne försämras
Du har svårt att memorera nya saker och att minnas. Till exempel vad du gjorde förra veckan, vad du gick till kylskåpet för att hämta, vad du skulle göra klockan tre imorgon eller vad din mamma precis påminde dig om.
Du får problem med magen
En stressad kropp prioriterar bort matsmältningen vilket leder till det som ofta kallas stressmage. Du har ont i magen, problem med sura uppstötningar, är förstoppad, har diarréer eller går oregelbundet på toaletten.
Du kanske också prioriterar bort hälsosamma matrutiner när du är stressad, något som kan bidra till de magproblem du upplever. Du slänger i dig maten på stående fot, äter mer oregelbundet och tuggar inte ordentligt.
Aptiten förändras
Din aptit är minskad eller ökad, kanske mår du illa. Du går ner eller upp i vikt. En stressad kropp lagrar energi i form av fett för att klara av hårda tider och därför blir du mer sugen på snabb energi som socker och fett. En viktförändring kan också bero på att du inte hinner eller orkar träna och röra dig som du brukar.
Ont i huvud och muskler
Du har huvudvärk, värk i nacken och känna dig stel i axlarna. Det är vanligt att man spänner sig i musklerna under stress, ett sätt för kroppen att förbereda sig för flykt eller kamp.
Du får hudbesvär
Du får utslag, eksem eller acne i ansiktet eller på kroppen. Symptom i huden är tecken på att kroppen är i obalans.
Tryck över bröstet
Du känner bröstsmärtor eller tryckkänsla över bröstet. Det kan kännas konstant eller i specifika situationer som när du känner dig mycket pressad på jobbet eller sitter fast i trafiken. Vanligt är att du känner det när du väl får tid för vila, då du har tid att känna efter. Du kan också få hjärtklappning och känna dig yr.
Du blir ljudkänslig
Du är känslig för ljud, ljus eller vissa dofter. Det kan till exempel märkas genom att du ofta sänker volymen på tv:n, inte lyssnar på musik lika ofta, undviker konserter eller inte klarar av att gå in i parfymbutiker.
Känner du igen dig?
Gör vårt utmattningstest i Feelgood Appen!