Hoppa till huvudinnehåll
Kvinna med rödvin

Borde jag dricka mindre? Varför och hur gör man?

​Alkohol är en del av många människors sociala liv, men dess negativa påverkan på hälsan ofta underskattad. Inför Världshälsodagen vill vi belysa hur alkohol påverkar hälsan, hur du kan utvärdera dina egna vanor och vilka steg du kan ta om du vill minska ditt drickande.​ Att minska sin alkoholkonsumtion minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, stroke, flera cancersjukdomar och depression.

Alkohol påverkar hälsan

Alkohol påverkar hjärnan negativt genom hela livet och ökar risken för psykiska besvär, skador och sjukdomar. Etanol, den aktiva substansen i alkohol, passerar enkelt blod-hjärnbarriären och påverkar flera delar av hjärnan, inklusive de som styr tänkande, språk, balans och koordination.

På kort sikt kan detta leda till försämrad reaktionsförmåga och ökad risk för olyckor. På längre sikt kan hög alkoholkonsumtion resultera i kognitiva nedsättningar och beroendeproblematik.

För unga människor kan hög alkoholkonsumtion påverka utvecklingen av viktiga områden i hjärnan som ansvarar för beslutsfattande och lärande. För äldre kan hög konsumtion av alkohol öka risken för minnesproblem och demens. ​

Redan vid låg konsumtion finns viss ökning av risk för flera cancerformer, bland annat cancer i munnen, i levern och tjocktarmen samt som bröstcancer hos kvinnor. (Folkhälsomyndigheten)

Hur vet man om man dricker för mycket?

Socialstyrelsen publicerade i september 2023 nya riktlinjer för riskkonsumtion av alkohol. Enligt dessa definieras riskkonsumtion som att man dricker 10 standardglas eller mer per vecka, eller att man dricker 4 standardglas eller mer vid ett och samma tillfälle minst en gång per månad, det som kallas intensivkonsumtion. Riskkonsumtion handlar inte om att man har beroendeproblem, utan om man ligger på en nivå där det kan ha negativa effekter på hälsan över tid, och det är värt att se över sina vanor för att förbättra sin hälsa på kort och lång sikt.

Enligt en skattning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har 41 procent av den vuxna befolkningen i Sverige en riskkonsumtion enligt dessa nya riktlinjer. Riskkonsumtion är vanligare bland män, unga och boende i storstadsområden. ​

För att ta reda på om du ligger i riskzonen kan du göra ett självtest i Feelgood-appen.

Vad kan man göra för att minska sitt drickande?

Att minska eller undvika alkohol har positiva effekter på både fysisk och psykisk hälsa. Här är några steg för att minska alkoholkonsumtionen:

  • Sätt tydliga mål: Bestäm hur många dagar i veckan du vill vara alkoholfri eller sätt en maxgräns när du dricker, och håll dig till det.​
  • Identifiera triggers: Var medveten om situationer eller känslor som får dig att vilja dricka och hitta alternativa sätt att hantera dem.​
  • Var medveten om socialt tryck: Lär dig att säga nej i situationer där du känner dig pressad att dricka.​ Berätta t ex för din omgivning att du tänkt avstå på festen eller under en period.
  • Sök stöd: Prata med vänner, familj eller professionella om ditt beslut att dricka mindre.
  • Hitta alternativ: Planera alkoholfria aktiviteter och träffa vänner utan alkohol.

Genom att vara medveten om sin egen konsumtion och aktivt arbeta för att minska den kan man främja sin hälsa och välmående. Världshälsodagen är ett utmärkt tillfälle att reflektera över sina alkoholvanor och göra positiva förändringar för framtiden.

Behöver du stöd?

Om du vill ha stöd för att minska din alkoholkonsumtion, kontakta Nämndemansgården, en del av Feelgood, på 020-20 20 75.

Vill du ha stöd som chef i frågor om alkoholkonsumtion hos medarbetare, mejla skadligtbruk@feelgood.se eller ring vår beställning och rådgivning på 010-810 92 10 (rådgivning om skadligt bruk är kostnadsfritt för våra avtalskunder).