Lär dig hantera ångest: En guide för studenter
Som student är det inte ovanligt att drabbas av stressiga tankar eller prestationsångest. Även talängslan och social ångest kan vara en del av vardagen för många studenter. Det är dock viktigt att veta att det finns saker du kan testa själv för att öka ditt välbefinnande och dämpa ångest på egen hand.
Vad är ångest?
Ångest är i grunden en stark känsla av oro eller obehag som kan påverka både kropp och sinne. I grund och botten är ångest en naturlig reaktion vid hot eller fara. Kroppen signalerar att något inte står rätt till och att du ska söka skydd. Det kallas för en alarmreaktion och den styrs av den delen av ditt nervsystem som du inte kan kontrollera.
I dagens samhälle, som oftast är säkert och tryggt, kanske den här typen av varningsmekanism inte verkar lika nödvändig. Trots det kan den ibland aktiveras i situationer där det inte finns något uppenbart hot. De symtom du upplever vid ångest är ett tecken på att din kropp förbereder sig för att antingen försvara sig eller fly, genom att öka produktiviteten av stresshormoner. Det är viktigt att komma ihåg att dessa symtom är ofarliga och beror på att din kropp temporärt prioriterar de mest vitala organen för din överlevnad.
Hur känns ångesten?
Ångest brukar beskrivas som en intensiv känsla av obehag eller oro i kroppen. Det kan kännas som att:
- Du har ett tryck över bröstet
- Ditt hjärta slår snabbt
- Du är torr i munnen
- Du känner dig yr
- Du har overklighetskänslor
- Det känns som att du ska svimma och du är svag i musklerna
- Du har en klump i magen
- Du får diarré eller behöver kissa ofta
Tips för att minska din ångest
Acceptera ångesten
Stanna kvar med ångesten och undersök den – när du tillåter dig att känna ångest och accepterar att den är där, att du är mycket rädd just nu, så minskar den av sig självt efter en stund. Alla våra känslor är tillfälliga. Lita på att ångesten inte är farlig och går över – att det är rätt reaktion i fel situation.
Ta några djupa andetag
Andas djupt och långsamt. Framförallt när du andas ut ska du göra det längre än du brukar. När du andas ut aktiveras ditt parasympatiska nervsystem som är den delen av nervsystemet som gör att du blir lugnare.
Rör på dig eller träna
Att röra på sig fysiskt ger utlopp för stresshormonerna som rör sig i din kropp. När du tränar producerar kroppen dessutom må bra-hormoner som motverkar ångest.
Gör något du gillar
Gör en aktivitet som du gillar och som tvingar dig att fokusera på någonting annat än din känsla av ångest. Läs en bok, lös korsord, laga mat eller gå ut och fixa i trädgården. Du kan ringa en vän eller någon du känner förtroende för och prata om någonting som avleder dig. Kom ihåg att du inte är ensam!
Ifrågasätt dina negativa tankar
Hur skulle en utomstående se på det här? Vad är det värsta/bästa/mest realistiska som kan hända? Vad kommer du tänka om det här om ett år? Vad skulle du säga till en vän i samma situation?
Värme lugnar
Ta en varm dusch, ett varmt bad, gå ut i solen eller bädda in dig i filtar och drick någonting varmt.
Sov ordentligt
Se till att du får tillräckligt med återhämtning. För lite sömn och återhämtning gör dig mer sårbar för stress och ångest.
Ät regelbundet och hälsosamt
Mat med socker och fett i kombination sätter igång ditt belöningssystem och kan dämpa ångesten i stunden men är i längden dåligt. Att äta regelbundet, hälsosamt och varierat däremot förbättrar din tarmflora där en stor del av dina måbra-hormoner produceras. Det kan minska din ångest på lång sikt!
Fundera på din livsstil
Minska på onödig stress och krav i vardagen. En underliggande stress ökar risken för ångest.
Sist men inte minst – läs på!
Lär dig om vad ångest är så blir det enklare att skapa distans och vara rationell i stunden. När du vågar lita på att ångest är ett falskt alarm som du inte behöver ta på allvar kommer du lättare våga ta till knep för att dämpa den.
Om din ångest är återkommande och börjar begränsa ditt liv kan du behöva söka hjälp hos studenthälsan.