Balansera din tid framför mobilen och förbättra sömnen
Är mobilskärmen det sista du tittar på innan du sluter ögonen och det första du tittar på när du öppnar dem? Då kanske det är läge att omvärdera dina vanor för att ge dig själv de bästa förutsättningarna för att få en god en sömn och återhämtning. Var ärlig mot dig själv kring dina skärmvanor som inte rör dina studier. Spenderar du exempelvis alldeles för mycket tid på sociala medier? Ta reda på hur just dina vanor kan ändras till det bättre.
Veckorapport på skärmtid
En gång i veckan plingar det till, likt ett glatt tillrop från någon av apparna i mobilen som det kan skickas meddelande ifrån. Men inget nytt meddelande har kommit utan på skärmen visar sig en notis från telefonen som vill dela med sig av en veckorapport för den totala skärmtiden som nyttjats. Här kan man lätt få lite ångest av att se vilka (o)vanor man har.
Den genomsnittliga skärmtiden, då räknar vi endast mobiltelefon, är mellan 3–4 timmar per dag för vuxna. Här blir även många upplysta av att det första som sker efter väckning är att man vill se vad som hänt nyhetsmässigt, därefter kanske man läser eventuella mejl innan de sociala medierna börjar betas av.
Hur påverkas vi av ljuset från våra skärmar?
Så från att ha låtit hjärnan vila under sömnen i 6–8 timmar och förhoppningsvis rensat den under REM-sömnen matar man den med en hel del ny information och nya intryck så fort våra ögon slås upp. För att få en god natts sömn brukar det nämnas att vi ska undvika blått ljus timmen innan läggdags. Här kan våra hjärnor och ögon må bra av att undvika detta även timmen efter väckning.
När vi nu är inne på sömn så är det något vi, likt vädret, gärna pratar om. Hur vi sovit eller hur mycket vi önskar att få sova är givetvis av vikt för oss då god sömn är vital för att vi ska fungera optimalt under dagen och för att vi ska orka med både studier och andra aktiviteter. När saker och ting fungerar bra så tänker vi inte på det, men när det inte fungerar kan både vårt mående och vår förmåga att läsa och memorera studiematerial påverkas negativt. Ljuset vi får efter alla timmar framför skärmar hjälper oss inte att producera det så viktiga hormonet serotonin, där krävs det solljus. Fördelen med detta hormon går inte att överdriva, du känner dig piggare, gladare, får en förbättrad tarmfunktion, en minskad stress och ett minskat sötsug. Studier visar dessutom att brist på ämnet kan orsaka depression. Det finns därför ingen anledning till att inte gå ut och fånga solens strålar.
Apropå hormoner så påverkar vår skärmtid kroppens produktion av melatonin, det som får oss att känna oss trötta. Det vi gör timmarna innan vi lägger huvudet på kudden avgör om vi får en god natts sömn. Precis som du kanske värmer upp inför ett träningspass då du skickar signaler upp till hjärnan och övriga kroppen att det är dags att träna, kan du tänka inför din sömn. Gör dig själv medveten om vad som komma skall genom att skapa rutiner innan sänggåendet. Att kolla mejlen på kvällstid skapar ökad stress och kommer påverka insomningen. Tillåt dig att vara ledig. Och trots att du bara ska kolla läget i dina sociala medier en sista gång är det lätt att fastna i surfandet. Stäng av ”push notiser” så du inte lockas att öppna upp telefonen och lämna kvar alla skärmar utanför sovrummet.
Tänk på att sömnen är viktig för din återhämtning.