World Mental Health Day 2024 - Dags att prioritera psykisk hälsa på arbetsplatsen
Den 10 oktober är det World Mental Health Day, och i år är temat "psykisk hälsa på arbetsplatsen". En påminnelse om hur nära kopplat arbetsplatsens miljö är till medarbetares psykiska hälsa. Arbetsgivare har ett stort ansvar, och en unik möjlighet, att skapa miljöer där medarbetare trivs och presterar som bäst. – En fungerande arbetsvardag är en stark skyddsfaktor för mental hälsa, men dåliga arbetsförhållanden kan ha motsatt effekt. Stress, ångest och utbrändhet är bara några av de risker som kan öka, säger WHO.
Arbetsplatsen, en skyddande eller riskfylld miljö
En välfungerande arbetsmiljö kan agera som en skyddande faktor för psykisk hälsa. Ett arbete som erbjuder struktur, mening och en känsla av trygghet kan hjälpa medarbetare att hantera stress och livets utmaningar. Men en ohälsosam arbetsmiljö med brist på stöd, dåliga arbetsförhållanden eller till och med diskriminering kan snabbt bli en grogrund för psykisk ohälsa.
– Forskning visar att en balanserad arbetsvardag med tydliga mål, möjlighet till personlig utveckling och socialt stöd bidrar till ökad arbetsglädje och produktivitet. Men när dessa faktorer saknas ökar risken för stress, nedstämdhet och till och med långtidssjukskrivningar, säger WHO.
Globalt sett uppger 62% av arbetstagare att de känner sig stressade till den grad att det påverkar deras dagliga liv. De som arbetar i osäkra anställningar eller under dåliga arbetsvillkor är särskilt utsatta för psykisk ohälsa, något som ofta leder till minskad arbetsförmåga och ökat antal sjukdagar. I Sverige visar data från Folkhälsomyndigheten från 2023 att andelen personer som rapporterar svåra besvär av ängslan, oro eller ångest fortsatt ligger på liknande nivåer som tidigare år.
Enligt Feelgoods Jobbhälsorapport 2024 är stöd och uppskattning från chef, arbetsklimat och kollegor samt balans och återhämtning tre centrala friskfaktorer för att främja en god arbetsmiljö och minska sjukfrånvaro. Trots detta visar rapporten att många fortfarande har brister i dessa friskfaktorer. Endast 31 % av männen och 24 % av kvinnorna upplever till exempel att de har en bra balans mellan arbete och återhämtning, vilket är avgörande för långsiktig hälsa.
Charlotte Valleskog, chefspsykolog på Feelgood, kommenterar:
– Många arbetsgivare vi möter har en oro för medarbetares psykiska mående och känner sig maktlösa. Där är det viktigt att komma ihåg att även om vi inte kan lösa alla riskfaktorer för psykisk ohälsa kan vi jobba med de viktiga friskfaktorerna på jobbet. De minskar både risken för psykisk ohälsa kopplad till arbetet och kan fungera som en viktig buffert för medarbetares allmänna psykiska mående.
Kriser och osäkerhet
De senaste åren har världen upplevt flera kriser – pandemin, konflikter, krig och ekonomisk osäkerhet. Dessa faktorer har ökat den allmänna oron och skapat nya utmaningar för chefer och arbetsgivare. Många medarbetare upplever oro över sina anställningar, sin ekonomi och sina familjers välbefinnande. Samtidigt har distans- och hybridarbete blivit normen, vilket gör det svårare att upptäcka tidiga tecken på psykisk ohälsa.
– Vi ser en ökning av psykisk ohälsa kopplad till både privata och arbetsrelaterade kriser. Många medarbetare känner sig isolerade och har svårt att söka hjälp, särskilt när problemen inte är direkt kopplade till arbetet, menar Ipsos i sin rapport inför World Mental Health Day 2024.
Det är här som arbetsgivare spelar en viktig roll. Genom att skapa en kultur där det är okej att prata om psykisk hälsa och där stödet är tillgängligt oavsett om orsaken är arbetsrelaterad eller privat, kan vi minska stigmat kring psykisk ohälsa och underlätta för medarbetare att söka hjälp.
Rusta dina chefer
Enligt Jobbhälsorapporten är stöd och uppskattning från närmaste chef en viktig friskfaktor. Det bidrar till att skapa en trygg arbetsmiljö där medarbetare känner sig sedda och respekterade. Att arbeta aktivt med stödet från chef kan ge stora positiva effekter på både medarbetarnas hälsa och företagets produktivitet. För att förebygga psykisk ohälsa är det därför viktigt att chefer får rätt verktyg och utbildning. En chef som kan identifiera tidiga tecken på stress och utmattning kan ingripa i tid och förhindra att problemen eskalerar. Cheferna behöver också stöd i att hantera sin egen psykiska hälsa.
– Chefer som inte får rätt stöd riskerar själva att drabbas av stress och utmattning, vilket i sin tur påverkar hela teamet, säger WHO.
Här är några konkreta åtgärder som arbetsgivare kan vidta:
- Utbilda chefer i att upptäcka tidiga signaler på psykisk ohälsa. Det kan handla om allt från förändrat beteende till minskad produktivitet.
- Sänk trösklarna för att söka stöd. Skapa en öppen dialog om psykisk hälsa och erbjud anonyma stödsamtal för medarbetare.
- Implementera strategier för strukturerad återhämtning. Återhämtning är avgörande för att motverka långvarig stress. Regelbundna pauser och möjlighet att planera in återhämtningstid kan göra stor skillnad.
- Sök professionell hjälp. Psykologer och arbetsmiljöexperter kan erbjuda värdefullt stöd när företag står inför svåra kriser eller behöver utveckla långsiktiga insatser för psykisk hälsa.
Vad innebär en hållbar arbetsplats?
Att främja psykisk hälsa på arbetsplatsen handlar inte bara om att hantera kriser när de uppstår, utan framför allt om att skapa en långsiktig strategi för välbefinnande. En hållbar arbetsplats är en plats där hälsa och prestation går hand i hand. Forskning från Mynak visar att förebyggande insatser för psykisk hälsa på arbetsplatsen kan ge en avkastning på upp till 700 %. Varje investering i förebyggande åtgärder kan alltså leda till betydande förbättringar både i arbetsmiljö och resultat.
Feelgood kan bland annat hjälpa er att kartlägga och riskbedöma er organisatoriska och sociala arbetsmiljö, förebygga och hantera konflikter, rusta chefer i att upptäcka och agera på tidiga signaler på ohälsa, och stötta individer vid behov. Vi ger också råd och vägleder er kring förändringsbehov på organisations- och gruppnivå för en frisk organisation där människor mår bra.
Hur vill ni att Feelgood stödjer er?
Vill ni skapa en arbetsmiljö där hälsa och prestation går hand i hand? Vi finns här för att guida er, både i det akuta och för långsiktigt hållbara insatser. Hör av er här.