Hoppa till huvudinnehåll
pappa leker med dotter

Så tar du dig igenom vabruari

Vi kliver snart in i februari, månaden som många småbarnsföräldrar fruktar inför. Det är då sjukdomarna verkar komma som på löpande band. Medan vuxna i genomsnitt får tre till fyra förkylningar per år, kan barn lätt dra på sig mellan sex och åtta. Här är guiden som hjälper dig igenom ökända ”vabruari”.

– Tänk på att även om de flesta av våra vanliga infektionssjukdomar ger förhållandevis lindriga symtom, kan de allra sköraste bli allvarligt sjuka. Därför är det av största vikt att visa hänsyn och begränsa smittspridningen så gott det går, säger Charlotte Wallin, chefsläkare på Feelgood.

Varför så många sjukdomar just i februari?

Under vinterns kalla månader ökar risken för att ditt barn ska drabbas av sjukdomar som influensa, vinterkräksjuka, RS-virus och vanliga förkylningar. Det är inte kylan specifikt som gör oss sjuka, utan snarare att vi spenderar mer tid inomhus, där smittan sprids snabbare. Förskolor och skolor är särskilt utsatta eftersom barn ofta delar leksaker, de kanske inte alltid har fullt utvecklad vett och etikett när det gäller att hosta och nysa i armvecket och nära kontakt är en självklar del av deras vardag. När ett barn nyser på en leksak och nästa stoppar den i munnen, ja, då är smittspridningen i full gång.

Varför blir barnen sjuka så ofta?

Små barn verkar nästan alltid ha en snuva eller hosta – varför är det så? Svaret ligger i immunologiskt minne.

När vi föds är vårt immunsystem som ett oskrivet blad. Varje gång ett barn utsätts för ett virus eller en bakterie, måste immunsystemet lära sig att känna igen och bekämpa det. Det är därför barn ofta blir sjuka – de bygger upp sitt immunologiska minne.

Med tiden skapas minnesceller som gör att kroppen kan reagera snabbare och effektivare nästa gång samma smitta dyker upp. Det är också så vaccinationer fungerar – de lär immunsystemet att känna igen farliga virus och bakterier utan att vi behöver genomgå själva sjukdomen.

Så även om det kan kännas som en oändlig snörvelfest, är varje förkylning en träningsrunda för barnets immunförsvar!

Vanliga sjukdomar i vabruari

Vinterkräksjuka

När vinterkräksjukan slår till dras ofta hela familjen med. Symptomen inkluderar kräkningar, diarré och magont. Det är viktigt att barnet - och även du - stannar hemma minst två dygn efter att symptomen försvunnit innan det återvänder till förskolan.

Allt du behöver veta om vinterkräksjuka

Förkylningar

Barn är mer mottagliga för förkylningar än vuxna, och symptomen kan variera från snuva som förändras från rinnande till tjock, till envis hosta som kan hålla i sig i upp till två veckor. Ibland kan kortvarig hög feber också förekomma.

Många av våra vanligaste förkylningar orsakas även numera av varianter på covid-19.

Så kan du lindra hosta

Influensa

Influensasymptomen hos barn skiljer sig ofta från de vuxnas. Utöver feber kan barn uppleva kräkningar, dålig aptit och magont. Om febern håller i sig i mer än två dagar, barnet är trött, kissar inte och/eller vägrar äta och dricka, är det viktigt att söka vård.

RS-virus

RS-viruset är vanligt bland små barn, och de flesta har haft det innan två års ålder. Hos de flesta påminner symptomen om en vanlig förkylning, men hos barn under ett år kan viruset orsaka allvarligare problem, som andningssvårigheter.

Andra vanliga sjukdomar är:

·     Halsfluss

·     Springmask

·     Vattkoppor

·     Öroninflammation

9 tips - så tar du dig igenom vabruari

Även om det inte går att helt undvika smittor finns det flera saker du kan göra för att minska risken att bli sjuk och som gör situationen lite enklare:

  • Håll god hygien: Tvätta händerna noggrant och ofta med både tvål och vatten, särskilt efter att ha varit bland folk.
  • Prioritera utomhuslek: Bakterier och virus trivs bättre inomhus, så passa på att vara utomhus så mycket som möjligt.
  • Stanna hemma vid sjukdom: Håll både dig själv och ditt barn hemma vid minsta symptom för att undvika att smitta andra.
  • Hosta och nys rätt: Lär barnen att alltid nysa och hosta i armvecket.
  • Prioritera sömn: När du sover arbetar kroppen aktivt med att bekämpa virus den utsätts för. Brist på sömn försvagar immunförsvaret, vilket gör dig mer mottaglig för sjukdomar. Att prioritera sömn är alltid viktigt, men särskilt avgörande under perioder med ökad risk för smitta.
  • Ta hjälp: Om du har möjlighet, dela vab-dagarna med en partner eller fråga en vän eller släkting om hjälp.
  • Förbered hemma-apoteket: Se till att ha febernedsättande, nässpray och vätskeersättning hemma. På så sätt är ni redo när sjukdomarna knackar på dörren.
  • Tänk på de äldre: Barn blir oftare sjuka eftersom deras immunförsvar fortfarande lär sig, men för äldre kan en förkylning vara mer riskfylld. För dem över 75 år kan en vanlig snuva utvecklas till lunginflammation när egna bakterier hamnar i lungorna. Därför är det kanske inte mor- och farföräldrar som ska passa barnen just när hela familjen hostar och snörvlar inomhus. 
  • Glöm inte dig själv: Det är lätt att glömma bort sig själv när vabruari är som tuffast. Försök att hitta små stunder för återhämtning och prioritera ditt eget välmående. Kom ihåg att vara snäll mot dig själv!