Hoppa till huvudinnehåll
pappa leker med dotter

Så tar du dig igenom vabruari

Månaden alla småbarnsföräldrar fruktar. Barn blir oftare sjuka än vuxna. Till exempel har en vuxen person i snitt tre till fyra förkylningar per år, medan barn har mellan sex till åtta stycken. Men varför blir barnen alltid sjuka i just februari?

Under de kalla vintermånaderna ökar risken att ditt barn smittas av klassiska “vintersjukdomar” som influensa, vinterkräksjuka, RS-virus och förkylningar. Vi umgås mer inomhus och kommer därför i kontakt med andra personers smitta. Smittan sprids enkelt på förskolor och skolor där barnen exempelvis leker med samma leksaker. Nyser ett barn på en leksak som sedan stoppas i munnen av nästa barn, ja då är spridningen igång. En smittspridning som är ganska svår att undvika.

Så tar du dig igenom vabruari

Precis som varje år kommer vabruari smygandes efter julledigheten. Några tips på vad du kan göra för att ta dig igenom tiden:

  • Förbered dig
    Fyll på ditt husapotek med hostmedicin, febernedsättande och nässpray. Då är ni redo om, och när, sjukdomen slår till.
     
  • Be om hjälp
    Kom ihåg att du kan dela på vabben med en partner eller en släkting eller vän om du är ensamstående.
     
  • Gör det mysigt
    Försök att göra det bästa av situationen om ditt barn blir sjuk. Har ditt barn en förkylning kanske ni kan ha en mysig filmstund eller försöka er på att komma ut och få lite luft.
     
  • Ta hand om dig själv
    Blir vabruari en tuff tid för familjen kan det vara lätt att åsidosätta sig själv och få en känsla av att du inte räcker till, varken hemma eller på jobbet. Men kom ihåg att vara snäll mot dig själv och göra saker som får dig att stressa ner och må bra.

Sjukdomar i vabruari

Förkylningar
Barn drabbas oftare än vuxna av förkylningar. Symptom är snuva som går från att vara rinnsnuva till att bli tjockare. Även hosta som håller i sig i upp till två veckor är vanligt. Det händer att även att barn får kortvarig hög feber.
Så kan du lindra hosta

Influensa
De symptom som barn får vid influensa skiljer sig något från vuxnas symptom. Barn kan få symptom som kräkningar, dålig aptit och magont. Barnet kan även få hög feber som går upp och ner under flera dagars tid. Om barnet har hög feber oavbrutet i 48 timmar, upplevs slö och trött eller inte vill äta och dricka ska du söka vård.

Vinterkräksjuka
När vinterkräksjukan slår till dras vanligtvis hela familjen med. Symptom vid vinterkräksjuka är bland annat kräkningar, ont i magen, illamående, diarré. När barnet äter som vanligt igen och inte har haft symptom på två dygn kan barnet gå tillbaka till förskola eller skola.
Mer om vinterkräksjuka

RS-virus
RS-viruset är ett vanligt virus som de flesta barn har haft innan de fyllt 2 år. De flesta som får viruset märker ingen skillnad från en vanlig förkylning och symtomen håller sig ofta lindriga under hela sjukdomstiden. Men barn under 1 år kan drabbas mer allvarligt av viruset.

Tips – så håller du familjen frisk

Det går inte att helt ducka virus och smittor. Barn blir sjuka oftare än vuxna eftersom att de inte har ett färdigutvecklat immunförsvar. Det här kan du göra för att minska risken att bli sjuk:

  • God hygien
    Det viktigaste du kan göra för att undvika sjukdom är att hålla god hygien. Se till att både du och barnet tvättar händerna med tvål och vatten efter att ni varit ute bland andra människor, som i mataffären eller kollektivtrafiken.
     
  • Umgås utomhus
    Virus och bakterier smittar lättare i inomhusmiljö. Försök därför att umgås med släkt och vänner utomhus.


Källa: Doktor24