Hoppa till huvudinnehåll
Man som hostar i armvecket

Förkylningshosta

Hosta är vanligt vid förkylningar och kan hålla i sig i 2–3 veckor efter att själva infektionen läkt ut. Om du får jobbiga hostattacker på natten finns det några enkla knep som du kan testa för att lindra besvären.

Hosta är kroppens skyddande reflex för att hålla våra luftvägar fria och ett sätt att försöka göra sig av med sånt som irriterar. Hosta är vanligt vid förkylning, men vi kan även få hosta av andra sjukdomar, att vi sväljer något fel eller andas in damm eller rök. Det finns olika typer av hosta, till exempel torrhosta och slemhosta. Hosta är vanligare hos rökare eller före detta rökare.

Tips för att lindra din hosta

1. Sov med en extra kudde
Hostan kan kännas värre när du ligger ner. Testa att höja huvudändan genom att lägga en extra kudde under madrassen, det underlättar för luftvägarna.

2. Få i dig vätska
Om du hostar upp slem, tänk då på att dricka extra mycket vatten. Vätska lenar halsen och gör att slemmet blir lättare att hosta upp.
Varmt vatten med honung är även en vanlig huskur mot hosta. Det finns dock inga studier som kan visa att detta är effektivt, men om du tycker att det lindrar hostan så kan det vara värt att testa.

Tänk på att inte ge honung till barn under 1 år. Enligt Livsmedelsverket kan honungen innehålla sporer som i sällsynta fall kan producera det farliga giftet Botulin.

3. Nässpray
Hostan kan förvärras om du är täppt i näsan. Detta beror på att luftvägarna blir torra om du bara andas med munnen. Vid behov kan du använda receptfritt avsvällande nässpray innan du ska sova, men inte mer än 10 dagar i sträck.
På apoteket finns även receptfri hostmedicin som kan upplevas lindrande, även om det inte har någon bevisad effekt.

4. Undvik damm, kall luft och rökning
Damm, kall luft och rökning kan irritera luftvägarna och göra att din hosta förvärras. Undvik att vistas i dammiga eller mycket kalla miljöer. Om du röker bör du försöka sluta eller i alla fall dra ner på rökandet.

Har du långvarig hosta?
Det är vanligt att hostan håller i sig i 2-3 veckor vid en förkylning, trots att själva infektionen läkt ut. De flesta får hosta vid förkylning. Hostan i sig är inte farlig men det kan kännas jobbigt, särskilt om du hostar mycket när du sover. Om du besväras mycket av din hosta kan du alltid kontakta oss.

När ska jag söka hjälp för hosta?
•    Om du har mycket besvär av din hosta och hålls vaken om nätterna.
•    Om hostan håller i sig i flera veckor och du samtidigt känner dig sjuk och trött.
•    Om du hostar blod.
•    Om du har svårt att andas eller haft hög feber i flera dagar.
•    Om du gått ner i vikt (utan att försöka).
•    Om du misstänker att du har covid-19.

Våra sjuksköterskor eller läkare kan hjälpa till med råd och beställning av provtagning för att utreda orsaken till besvären.

Källa: Doktor24