Hoppa till huvudinnehåll
Kvinna tänker och tittar ut

Symtom på för mycket stress

Om du ofta känner dig stressad till exempel på jobbet eller på fritiden kan stressen bli skadlig och ge både fysiska och psykiska symtom. Stress är något som många tampas med i vardagen idag.

Symtomen på stress kan variera från person till person och över tid. Ju längre tid du har känt dig stressad desto fler och värre symtom riskerar du att få. Ibland kommer inte symptomen förrän den stressiga perioden är över och du har tid för vila. Du kan märka av stress både i din kropp, ditt humör och ditt beteende.  

12 symtom vid för mycket stress

Du sover dåligt

Stress kan påverka sömnen och göra att du inte kan sova. Du kan ha svårare att somna, vakna upp ofta mitt i natten eller vakna tidigt på morgonen utan att kunna somna om. Du känner en ökad trötthet dagtid.

Du får sämre immunförsvar

Du blir lättare sjuk och det tar längre tid att bli frisk. Stress gör att ditt immunförsvar blir sämre och du får därför svårare att stå emot och försvara dig mot sjukdomar.

Du får humörsvängningar

Du har sämre humör. Du är irriterad, blir lättare arg eller känner dig nedstämd. Du kanske känner ångest och är överlag mer orolig.

Du får svårt att koncentrera dig

Din koncentrationsförmåga blir sämre. Du har svårare att läsa böcker och behöver gå tillbaka och läsa om flera gånger eftersom du tappar tråden. Vid svår stress kan du ha svårt att följa med i ett samtal och förstå instruktioner.

Du är uppe i varv

Du känner dig rastlös och har svårt att slappna av och varva ner när du är ledig.

Ditt minne försämras

Du har svårt att memorera nya saker och att minnas. Till exempel vad du gjorde förra veckan, vad du gick till kylskåpet för att hämta, vad du skulle göra klockan tre imorgon eller vad din mamma precis påminde dig om.

Du får problem med magen

En stressad kropp prioriterar bort matsmältningen vilket leder till det som ofta kallas stressmage. Du har ont i magen, problem med sura uppstötningar, är förstoppad, har diarréer eller går oregelbundet på toaletten.

Du kanske också prioriterar bort hälsosamma matrutiner när du är stressad, något som kan bidra till de magproblem du upplever. Du slänger i dig maten på stående fot, äter mer oregelbundet och tuggar inte ordentligt.

Aptiten förändras

Din aptit är minskad eller ökad, kanske mår du illa. Du går ner eller upp i vikt. En stressad kropp lagrar energi i form av fett för att klara av hårda tider och därför blir du mer sugen på snabb energi som socker och fett. En viktförändring kan också bero på att du inte hinner eller orkar träna och röra dig som du brukar.

Ont i huvud och muskler

Du har huvudvärk, värk i nacken och känna dig stel i axlarna. Det är vanligt att man spänner sig i musklerna under stress, ett sätt för kroppen att förbereda sig för flykt eller kamp.

Du får hudbesvär

Du får utslag, eksem eller acne i ansiktet eller på kroppen. Symptom i huden är tecken på att kroppen är i obalans.

Tryck över bröstet

Du känner bröstsmärtor eller tryckkänsla över bröstet. Det kan kännas konstant eller i specifika situationer som när du känner dig mycket pressad på jobbet eller sitter fast i trafiken. Vanligt är att du känner det när du väl får tid för vila, då du har tid att känna efter. Du kan också få hjärtklappning och känna dig yr.

Du blir ljudkänslig

Du är känslig för ljud, ljus eller vissa dofter. Det kan till exempel märkas genom att du ofta sänker volymen på tv:n, inte lyssnar på musik lika ofta, undviker konserter eller inte klarar av att gå in i parfymbutiker.

När ska du söka vård?

  • När du mår dåligt av din stress och inte kan hantera den själv
  • När du har provat olika metoder för att sänka dina stressnivåer utan att det hjälpt
  • När du upplever att du inte blir återhämtad hur mycket du än vilar.

Sök hjälp hos psykolog via Feelgood Plus i appen dygnet runt.

 

Källa: Doktor24