Hoppa till huvudinnehåll
Hudinfektioner under sommaren

Sommarhudens utmaningar: förebygg och behandla sår och infektioner

När sommaren kommer ser vi en ökning av hudinfektioner och sårskador, även små sår kan utvecklas till problem. Helena Svedlund, specialist i allmänmedicin och psykiatri hos Feelgood, förklarar varför sår kan ha svårare att läka under sommaren och ger värdefulla råd om förebyggande och behandling av olika typer av sår.  

- Det finns flera sorters sår som kan uppstå under sommaren. Skavsår på fötter är vanliga och bästa sättet att hantera dem är att bevara blåsan, som fungerar som kroppens eget plåster, och använda plåstertejp för att skydda. Om blåsan redan gått sönder finns det "hudliknande" skavsårsplåster att använda. Förebygg genom att bära dubbla strumpor i vandringskängorna eller stövlarna, säger läkare Helena Svedlund, och fortsätter.

- Skavsår kan även uppstå i värmen på insida av lår eller i grenen, oftast på grund av olycklig kombination av svett och friktion från grovt tyg i byxorna, till exempel vid långa marscher. Långdistanslöpare kan förebygga detta genom att använda cykelbyxor.

Insektsbett från mygg, knott och broms är andra inslag under sommaren och som kan orsaka kraftig klåda. Dessa kan lindras med receptfria antihistaminer. Kyla kan också hjälpa mot klåda och svullnad, och hydrokortisonkräm kan lindra klåda och rodnad. Alsollösning har också en kylande effekt.

Bensår är sår som inte läkt på sex veckor och beror på nedsatt blodcirkulation. Bensår kan ta lång tid att läka, men regelbunden sårvård och omläggning av distriktssjuksköterskor kan hjälpa.

Kraftig solbränna kan orsaka smärta och behöva lindras med kyla, kylbalsam och aloeveraprodukter. Vid större smärtor kan smärtlindrande läkemedel som paracetamol eller ibuprofen behövas.

Ska man tänka olika beroende på vilken typ av sår det handlar om?

- Ja. blir det korta svaret.

Vad ska man absolut inte göra om man har sår?

- Man bör vara extra försiktig med att bada med sår, då risk finns för badsårsfeber. Detta är en sjukdom orsakad av vibriobakterier som trivs i vattentemperaturer över 20 grader och kan orsaka infektion om de kommer i kontakt med öppna sår. Badsårsfeber är vanligare hos äldre, hos personer med diabetes, eller de med nedsatt immunförsvar. Symtom på infektion inkluderar smärta från såret, akut hög feber och allmänpåverkan, som oftast dyker upp efter ca 1-3 dygn.

Hur mycket kan man göra själv och när ska man kontakta vården?

- Man kan göra mycket själv för att ta hand om mindre sår genom att hålla det rent, torrt och se till att det får luft. Det är dock viktigt att hålla koll på sårområdet, ökar det röda kraftigt runt såret och att det blir varmt kan det vara tecken på att bakterier växer i sårområdet. Viss lätt hudrodnad några mm runt ett sår är naturligt och visar att kroppen håller på att läka såret. Svårare sår som bensår och svåra solskador kräver dock vårdpersonals omsorg från början. Om ett sår inte läker och man blir allmänpåverkad med feber bör man söka vård skyndsamt.

Vad bör man ha i "hemmaapoteket" för att kunna ta hand om sår?

  • Ljummet vatten och mild tvål
  • Förband (plåster, plåstertejp, skavsårsplåster)
  • Alsollösning
  • Kylbalsam/aloeveragel
  • Paracetamol/ibuprofen
  • Pincett