Hoppa till huvudinnehåll
Vinglas i en skål

Sommar, semester och alkohol

Är ni beredda? Många kan behöva stöd efter sommaren

Sommar, semester, alkohol - det hör ofta ihop men kan bli en farlig kombination. Sommaren och semestern är alltid en tid då vi dricker mer och oftare och det är viktigt att reflektera över sina alkoholvanor och hur de faktiskt inte bara påverkar dig själv utan även andra.

En ny undersökning* som Novus har gjort på uppdrag av IQ visar att fler än varannan svensk dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året, och nära sex av tio dricker oftare. Småbarnsföräldrar ändrar sina vanor mer än genomsnittet. 

De som har barn hemma förändrar sina alkoholvanor mer under semestern än andra, och de med yngre barn ändrar sina vanor mest. Sju av tio med barn yngre än fem år dricker oftare, och drygt sex av tio av dem dricker mer under semestern. Detta kan jämföras med dem som har tonårsbarn – där dricker varannan mer och oftare, vilket är mer i linje med genomsnittssvensken.

– Det är alltid viktigt att reflektera över sitt drickande, men det blir extra aktuellt under sommaren då många dricker både mer och oftare. Tänk efter hur det påverkar dig själv och personer i din omgivning. Bidrar alkoholen till en trevligare semester för alla? säger Karin Hagman, VD på IQ.

Alkohol är inte som vilket livsmedel som helst. Det är en sinnesförändrande drog som är toleranshöjande precis som många andra droger. Det innebär att du måste höja dosen för att få samma effekt och det är alltså det som gör att man dricker mer och mer. Det är det som gör att en som ”tränat” länge kan uppnå en promillehalt på 2 eller mer utan att det märks, medan den ”otränade” är medvetslös vid 1 promille. Det är därför du känner ruset av två glas vin i början av semestern men om du dricker lite varje dag så behövs det plötsligt fyra glas för att få samma effekt i slutet av semestern.

Överläkare Fredrik Spak på Sahlgrenska har tidigare somrar rapporterat att det inte var ovanligt att de fick in abstinenta patienter efter semestern.  Det som är viktigt är naturligtvis att efter semestern dra ner på alkoholen igen till riskfria nivåer. Men det kan vara svårt, särskilt om det hänt något under semestern. En skilsmässa står inför dörren eller det är extra stressigt på jobbet t ex. Då är det lätt att fortsätta med sina riskfyllda alkoholvanor och ett skadligt bruk är nästa steg.

Mycket kan också ha hänt under pandemin med ensamhet och negativ stress och sedan kommer semestern på det. Det kan bli problem för många när de ska tillbaka till arbetsplatsen efter sommaren. Det kommer att bli en utmaning för chefer att ha koll på hur medarbetarna mår i det nya flexibla arbetslivet. Högre krav kommer att ställas på tydlighet, anpassningsförmåga, hälsa, hållbarhet och att lära nytt. Chefer kommer att behöva ett ökat stöd.

* Undersökningen genomfördes via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Antal intervjuer: 4 015 personer 16 år eller äldre. Fältperiod: 19 maj – 2 juni 2022. Deltagarfrekvens 61 procent.​​​​​​