
Slipp återkommande urinvägsinfektion - symtom och myter
Urinvägsinfektioner (även kallat UVI) drabbar miljontals människor varje år och kan orsaka allt från obehagliga symtom till allvarliga komplikationer om de inte behandlas i tid. Trots att det är en av de vanligaste infektionerna finns det många missförstånd kring orsaker, behandling och förebyggande åtgärder. Vad gör egentligen urinvägsinfektioner så vanliga och hur kan du som privatperson minska risken att drabbas? Är det sant att du ökar risken under våren när du sitter utomhus utan sittunderlag?
I denna artikel går vi igenom de senaste evidensbaserade råden och myterna som kan hjälpa dig att förstå och förebygga denna infektion.
Vanliga symtom på UVI
- Du behöver kissa oftare än vanligt.
- Det kan svida när du kissar, en känsla kan även kvarstå efter ditt toalett-besök.
- Du kan få smärtor i nedre delen av din mage.
- Du kan se lite blod i urinen.
- Du kan känna dig frusen.
Har du feber i samband med din urinvägsinfektion kan du även må illa, känna dig riktigt sjuk och märka av smärtor från ryggen. Äldre drabbas oftast hårdare och kan då även uppleva symtom såsom förvirring och oro.
Hur kan du förebygga urinvägsinfektion?
- Kissa ut det sista: För att säkerställa att urinblåsan töms helt, kan du prova att resa dig upp en kort stund efter att ha kissat och sätta dig ner igen för att kissa ut det sista.
- Kissa efter samlag: Under samlag kan bakterier från underlivet lätt ta sig in i urinröret och vidare upp till urinblåsan. För att minska risken för urinvägsinfektion är det bra att kissa direkt efter samlaget. Genom att kissa spolas eventuella bakterier bort från urinrörsmynningen innan de får chans att ta fäste och orsaka en infektion. Detta enkla steg kan vara en effektiv förebyggande åtgärd för att skydda urinvägarna.
- Torka dig bakåt: Torka alltid framifrån och bakåt efter att ha kissat eller bajsat för att förhindra att bakterier från ändtarmen sprids till urinröret.
- Östrogenbehandling efter klimakteriet: För kvinnor efter klimakteriet, kan lokal östrogenbehandling i form av piller eller kräm stärka de sköra slemhinnorna och minska risken för urinvägsinfektioner.
När bör jag söka vård?
Har du återkommande urinvägsinfektioner bör du söka vård för en noggrann utredning. Det kan till exempel handla om att kontrollera om det finns urin kvar i blåsan efter att du har kissat, eller att utesluta framfall genom en gynekologisk undersökning. Om du får feber, frossa eller smärta i ländryggen är det viktigt att söka hjälp på en akutmottagning, då det kan vara tecken på njurbäckeninflammation – en infektion som alltid kräver antibiotikabehandling för att förhindra skador på njurarna.
Sant och falskt
- Antibiotika är alltid nödvändigt för att behandla urinvägsinfektion. Falskt - Inte alla urinvägsinfektioner kräver antibiotika. I vissa fall kan infektionen gå över av sig själv, men i andra fall är antibiotika nödvändigt.
- Män får aldrig urinvägsinfektioner. Falskt - Män kan också få urinvägsinfektioner, även om det är mer vanligt hos kvinnor.
- Tranbärsjuice är en bevisat effektiv behandling för urinvägsinfektioner. Falskt - Det finns begränsat vetenskapligt stöd för att tranbärsjuice är effektivt mot urinvägsinfektioner, även om vissa tycker att det kan hjälpa som förebyggande åtgärd.
- Urinvägsinfektioner kan orsaka feber och smärta i ländryggen. Sant - Feber och smärta i ländryggen kan vara tecken på en allvarligare urinvägsinfektion, såsom njurbäckeninflammation.
- Att dricka mycket vatten kan hjälpa till att förebygga urinvägsinfektioner.Sant - Att dricka mycket vatten kan hjälpa till att förebygga urinvägsinfektioner. Ju mer vatten du dricker, desto mer urin produceras, vilket gör att du kissar oftare. Det hjälper till att spola ut bakterier från urinblåsan och minskar risken för att de ska hinna föröka sig.
- Kvinnor efter klimakteriet har en ökad risk för urinvägsinfektioner. Sant - Efter klimakteriet minskar östrogennivåerna, vilket kan göra slemhinnorna i urinvägarna skörare och mer benägna att infekteras.
- Urinvägsinfektioner orsakas av dålig hygien. Falskt - Även om dålig hygien kan bidra till att öka risken, kan urinvägsinfektioner också orsakas av faktorer som till exempel sexuell aktivitet eller anatomiska förutsättningar. God hygien är viktigt, men inte den enda orsaken.
- Du kan bara få urinvägsinfektioner under vintermånaderna. Falskt - Urinvägsinfektioner kan inträffa året runt. Dock kan kalla temperaturer och att man håller sig längre utan att gå på toaletten bidra till en ökad risk.