Hoppa till huvudinnehåll
skadligt bruk på arbetsplatsen rehabilitering

Skadligt bruk på arbetsplatsen: Varför rehabilitering lönar sig

Över 1 miljon svenskar har riskbruk av alkohol, spel eller droger, med en fjärdedel (250 000) som lider av svåra beroendeproblem. Trots att många av dessa individer arbetar i vår omedelbara omgivning, uppmärksammas problemen ofta för sent. Var femte kollega riskerar att hamna i beroende, vilket i förlängningen påverkar så mycket som 2,5 miljoner svenskar, antingen som anhörig, vän eller kollega.  

Tabubelagt ämne

Skadligt bruk är tabubelagt. Många individer skäms över sitt beroende och finner det svårt att kommunicera sina utmaningar. Genom att undvika ämnet förstärks tabun.

Arbetsgivarens roll

Det är vitalt att arbetsgivare agerar snabbt vid misstankar om skadligt bruk. Dels för att i ett tidigt skede hjälpa den som har problem med sitt beroende, men också för att ansvaret ligger hos dig som arbetsgivare. Stöd finns tillgängligt, till exempel genom Feelgood, som erbjuder en rad olika lösningar för att hantera skadligt bruk och beroende. Lösningar som leder till friska medarbetare, som i sin tur leder till företagsekonomiska vinster.

Konsekvenser av oupptäckt missbruk

Årligen identifieras endast 28 000 personer med beroendeproblematik på arbetsplatser, vilket innebär att enbart 3% av dem med riskbruk får hjälp. Av dessa, är det främst alkoholberoende, följt av beroende av läkemedel, spel och droger. Missbruksproblem leder inte bara till personliga konsekvenser som skadade relationer och ekonomisk instabilitet, men de påverkar också arbetsproduktiviteten och kan medföra ökade risker för olyckor och skador på arbetsplatsen.

Ekonomisk vinst med rehabilitering

Rehabilitering kan vara en lönsam investering. Enligt en studie med Tetra Pak, visade det sig att 97% av medarbetarna som behandlades för sitt beroende blev fria från sina problem. Dessutom resulterade behandlingen i stora ekonomiska vinster för företaget, med en uppskattad vinst på 60 000 kronor per person samt en årlig vinst på 150 000 kronor följande år.

Arbetsgivarens roll enligt arbetsmiljölagen

Arbetsgivare har ett ansvar enligt arbetsmiljölagen att erbjuda rehabilitering och stöd till arbetstagare med skadligt bruk. Det krävs handling, kunskap och stöd för att ta itu med dessa problem på arbetsplatsen. Det är även viktigt att komma ihåg att arbetsgivare kan ta hjälp utifrån, till exempel genom Feelgood, för att förstå och hantera tecken på missbruk bland anställda.