Hoppa till huvudinnehåll
sitter på brygga

Semester i coronatider: "Dopaminfasta" i sommar

Årets sommarsemester blir för de flesta av oss kanske inte riktigt som vi tänkt den på grund av pandemin. Men den behöver faktiskt inte bli sämre för det, tvärtom menar Feelgoods organisationskonsult och leg psykolog Alexandra Sjöström, som just nu föreläser en hel del på temat ”hemester i Coronatider”. Sociala och aktivitetsmässiga begränsningar gör att hjärnan och därmed hela kroppen får chans till en rejäl återhämtning.

De liv som de flesta av oss lever under normala tider får våra hjärnor att gå på högvarv; aktiviteter, jobb, konsumtion och ständiga upplevelser. Lyckohormonet dopamin leder oss till att hela tiden expandera våra liv med fler aktiviteter, upplevelser och åtaganden. Vi söker nytt och mer. Till slut är våra hjärnor överstimulerade och våra liv överbelastade och sönderstressade.

I USA har trenden ”dopaminfasta” blivit omtalad. Det är ett förenklat uttryck för komplicerad hjärnkemi, men i stora drag så är trenden att dra ner på stimuli och minska ner livet så mycket som möjligt, helt enkelt träna på att hålla tillbaka och inte gå igång på dopaminet.

Pandemin och dess restriktioner har nu fått oss att ofrivilligt reducera livet, vare sig vi hoppar på USA-trenden eller ej. Semestern blir hemma, och aktiviteterna färre.

– På kort sikt upplever vi kanske ett obehag av att inte kunna få göra och uppleva det som vi är vana vid, men efter ett tag ställer hjärnan om, vi går ner i varv och hamnar i ett stressfritt läge. Det gör i sin tur att saker man normalt kanske inte uppskattar plötsligt blir en njutning, säger Alexandra.

För att klara av att stå ut med ”obehaget” så krävs ett visst mått av självledarskap i form av disciplin men också förmågan till insikt och att ha förståelse för situationen. Klarar man det menar Alexandra att de ofrivilliga begränsningarna som vi nu har erbjuder en möjlighet att lugna ner hela systemet som kommer att ge ett ökat välbefinnande på sikt, och en chans att ta hand om sig själv på ett sätt som man annars inte hinner med. Inga tider att passa, inga förpliktelser, inget packande och stressande innan semestern.

– Ett tips kan vara att hjälpa hjärnan och kroppen att slappna av genom att testa yoga eller meditation, och spendera mycket tid i naturen. Eller träna på att ta dagen precis som den kommer, med nyfikenhet, säger Alexandra. När vi är uttråkade och det är stilla blir det mer utrymme för kreativitet.

Alexandras tips för en avkopplande semester:

  • Koppla från jobbet från dag ett. Har du jobbat hemma under våren, städa bort allt som påminner om jobbet som dator och annan kontorsutrustning. Ta ett beslut om att inte kolla mejl eller röra något som har med jobbet att göra under din semester.
  • Ta tillfället i akt att träna, vara ute, sova, ha stunder i stillhet, hitta enkel form av njutning.
  • Människans naturliga tillstånd är egentligen mindfulness – att leva och känna nuet. Försök att få stunder då du fokuserar helt på sensoriska uttryck som hörsel, synintryck, kroppssensationer och växla mellan dem. Bara njut av en kopp kaffe medan du lyssnar på fåglarna. Inget annat.
  • Hjälp din partner och dina barn att också dra ner genom att sänka förväntningarna på mängden aktiviteter till exempel, och kom överens redan från början om hur mycket skärmtid som är okej under en dag.
  • Investera tiden du får över i dig själv och gör saker som du mår bra av. Kanske något du inte gör annars, men har längtat efter. Läsa en bok, lösa korsord, plantera en rabatt.
  • Även om man inte kan träffa människor i större grupper så betyder det ju inte att man inte kan umgås om restriktionerna efterlevs. Träffa de människor du mår bra av, goda relationer är en bra investering för ökat mentalt välbefinnande!