Hoppa till huvudinnehåll
Hassel buske

Pollensäsongen har startat

Nu har pollensäsongen startat på flera håll i landet. Pollensäsongen pågår vanligtvis från mars till september där björk och gräspollen står för de flesta pollenallergier. Nu i mars brukar hassel och al dominera. Närmare april börjar även björk, vide, alm, asp och sälg förekomma.

Vanliga symtom vid pollenallergi är långdragna förkylningsliknande besvär, röda och kliande ögon, snuva eller nästäppa i mer än en vecka.

Vad är pollenallergi?

Allergi innebär att du är överkänslig mot något ämne, ett så kallat allergen. Det är ett ämne som är helt ofarligt för de flesta, men som gör att en del får allergiska besvär. Pollenallergi är en allergi som drabbar slemhinnorna, oftast i näsan och ögonen, men ibland även luftrören. Pollenallergi drabbar ungefär 30 % av vuxna och är vanligast bland äldre barn, tonåringar och unga vuxna.

Hos den som har benägenhet för pollenallergi kan kroppen börja producera allergiantikroppar, så kallat IgE, mot pollen. När pollenallergen kommer in i kroppen fastnar det på antikropparna och får cellerna att släppa ut de retande ämnena som orsakar symtom såsom snuva, röda ögon, nysningar och astma.
Om du har pollenallergi är du förmodligen van vid dessa problem. Tack och lov finns det många bra receptfria preparat (så kallade antihistaminer) som lindrar besvären. Ett vanligt misstag är dock att börja behandla pollenallergin när symtomen redan brutit ut.

Symtom vid pollenallergi

  • Du är snuvig och har nästäppa
  • Du får nysattacker
  • Dina ögon är röda och kliar
  • Du har tungt att andas
  • Du är trött och hängig

Tips för att minska pollenbesvär:

1. Följ pollenprognoser
Följ pollenprognoser via till exempel Pollenrapporten.se och appen Pollenkoll. På det viset kan du förutse när det kommer att finnas höga eller måttliga halter av pollen i luften och starta behandlingen innan. Kolla pollenprognosen där du bor.

2. Vädra på natten
Om du vill vädra ditt hem ska du göra det på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga.

3. Undvik djur med päls
Om det går är det bra att undvika kontakt med husdjur som varit ute i naturen och fått pollen i pälsen.

4. Byt kläder
Var noga med att byta kläder när du har varit utomhus.

5. Torka tvätten inomhus
Häng inte sängkläder eller kläder på vädring eller tork utomhus.

6. Skippa rökningen
Undvik att röka och att vara i rökiga miljöer då det gör luftrören extra känsliga.

När ska du söka vård?

Du som har tillgång till Feelgood Plus kan i appen få hjälp med:

  • Råd, behandling och recept på pollenmedicin. Oftast krävs inget test eller remiss.
  • Förnya recept som gått ut.
  • Få hjälp med ny behandling om din nuvarande pollenmedicinering inte fungerar.

Blir man trött av att äta allergimediciner?

Det som finns på apoteket i dag är vad vi kallar andra generationens allergimedicin. Den blir man inte trött av. Däremot är trötthet ett vanligt symtom vid pollenallergi. Det är inte heller farligt att äta antihistaminer under en längre period. Receptfria läkemedel vid pollenallergi kan du enkelt beställa hos Apoteket.

Kan jag vaccinera mig mot pollenallergi?

Dagens receptfria läkemedel mot pollenallergi är så pass effektiva att de allra flesta slipper söka vård. Men för de med uttalade besvär kan pollenallergin utgöra ett stort hinder i vardagen.

Då kan du genomgå en allergiutredning som potentiellt kan resultera i vaccination. Vaccin mot pollenallergi har visat sig ge goda resultat och är en metod som använts länge – den första studien presenterades redan 1911.

 

Källa: Doktor 24