Hoppa till huvudinnehåll
En stor hamburgare med såser

Lider du av halsbränna?

Drygt 1 av 10 vuxna har problem med halsbränna dagligen. Ofta kan det räcka med några enkla förändringar i matvanor och livsstil för att bli av med besvären. Ett ökat tryck i magen kan bidra till halsbränna, som vid graviditet och övervikt. Andra vanliga orsaker är att magmunnen inte sluter helt tätt uppåt, att man äter starkt kryddad mat, dricker mycket kaffe eller annan sur dryck eller att man äter sent på kvällen. Det finns oftast bra behandling att få mot halsbränna.

Vad är halsbränna?

Halsbränna känns som smärtor från övre delen av magen eller hela vägen upp i halsen. Ibland förekommer även sura uppstötningar. Halsbränna, eller reflux som det även heter, är när syran från magsäcken åker upp genom övre magmunnen och tar sig till matstrupen. Slemhinnan i matstrupen blir irriterad av syran vilket resulterar i obehag och kan i förlängningen orsaka inflammation.

Halsbränna beror på att syra från magsäcken rör sig åt fel håll – uppåt i matstrupen. Detta utlöser smärta som kan kännas från mellangärdet, upp i bröstet och som en sur uppstötning i halsen. Halsbränna är mycket vanligt och oftast ofarligt och övergående.

5 tips för att bli av med halsbränna

1. Ändra din kost
Viss typ av mat kan ge halsbränna. Om du äter stora måltider, fet mat eller starkt kryddade rätter bör du försöka ändra din kost. Undvik mat som irriterar magslemhinnan som till exempel tomater, citrusfrukter, syrliga bär och läsk.

2. Skippa kvällsmålet
Undvik kvällsmål och att äta stora måltider sent då magens syraproduktion ökar under natten.

3. Minska stress
En del personer upplever att stress förvärrar halsbränna. Med hjälp av olika tekniker kan du ta reda på de utlösande faktorerna till stressen och försöka göra något åt det. 

4. Gå ner i vikt
Om du är överviktig kan du få problem med halsbränna och sura uppstötningar då pressen på magmunnen ökar. Bär du på ett par extrakilon och tror att det kan ligga bakom halsbrännan kan det vara bra att antingen på egen hand eller med professionell hjälp försöka gå ner i vikt.

5. Sov med huvudet högt
Om du har problem med halsbränna på natten kan du testa att höja huvudändan. Magsyran får svårare att ta sig upp till matstrupen när du ligger med huvudet högre. Prova att lägga sova med en extra kudde och se om det hjälper!

Behandling

Det finns flera receptfria mediciner som brukar ge god hjälp vid halsbränna. En klass av läkemedel som kallas antacida lägger som ett skyddande lock över magsäckens slemhinna och minskar risken att magsyra tar sig upp i matstrupen. En annan klass av läkemedel kallas protonpumpshämmare och innehåller det verksamma ämnet omeprazol. De minskar produktionen av magsyra och brukar ofta ge god effekt.

Vi kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av dina besvär. Kontakta läkare i Feelgood-appen. I vissa fall kan vi sätta in behandling för första gången. Om läkaren bedömer att ett fysiskt vårdbesök för undersökning behövs innan en behandling påbörjas, hänvisar vi dig vidare.

 

Källa: Doktor 24