Julfirande och alkohol: En guide för chefer
Julfester, julen och ledigheten närmar sig, vilket ofta innebär en avslappnad syn på alkohol och många tillfällen till konsumtion. Något som kan bli en utmaning för de som kämpar med att sätta gränser eller minska sin konsumtion. Efter högtider och helger ser Feelgood en ökning i behovet av rådgivning och stöd från arbetsgivare. Fler söker våra specialister och söker hjälp, både för sin egen och sina medarbetares situation.
Redan under julfester eller liknande tillställningar kan problem uppstå. Dessa evenemang är ofta tid för nöje och team-building, men ibland resulterar det i negativa konsekvenser både för anställda och särskilt för dig som chef. Utmaningen blir att hantera situationer där någon dricker för mycket, beter sig olämpligt eller är bakfull på jobbet dagen efter. Hur kan du förebygga detta? Eller hantera situationen om den uppstår? Magnus Nyqvist, specialist på skadligt bruk på Feelgood, understryker vikten av att utmana alkoholen som norm. Ett samspel mellan kultur, struktur och kunskap gör det möjligt att agera redan vid tecken på riskbruk.
– Många arbetsgivare känner oro för sina anställdas alkoholvanor, särskilt i samband med julfester och julledigheten. Om en anställd redan visar tecken på en problematik kring alkoholkonsumtion finns det en ökad risk att situationen förvärras under helgdagarna. Det finns en osäkerhet kring i vilket skick medarbetaren kommer att komma tillbaka efter ledigheten. Många arbetsgivare vänder sig därför till Feelgood för stöd och vägledning, säger Magnus.
Ingela Frödin, specialist inom skadligt bruk på Feelgood fyller i:
– Samtalen från oroliga arbetsgivare ökar ofta vid den här tiden på året. Ofta är det jobbets julfest som är droppen och som gör att de hör av sig till oss, säger Ingela och fortsätter:
– Arbetsgivaren kan under en längre tid ha sett signaler men väntat in i det sista med att ta tag i saken. Ofta har både en, två, tre eller fler incidenter inträffat innan man till slut vänder sig till oss för att få hjälp.
Feelgoods råd till arbetsgivaren:
- Om ni ska ha julfest: bestäm innan hur mycket alkohol ni ska bjuda på.
- Låt de alkoholfria alternativen vara huvudfokus.
- Tänk på att chefer fungerar som förebilder.
- Prata om att det är ok att tacka nej till alkohol.
- Våga prata med anställda som inte verkar må bra eller som har ett förändrat beteende.
- Om något inträffar, prata om det direkt efter festen!
- Prata om organisationens policy kring alkohol och skadligt bruk. Vad gäller dagen efter festen? Hur mycket bjuder vi på osv.
Feelgoods tips inför julen:
- Gör ett självtest innan ledigheten drar igång för att få en bild av din alkoholkonsumtion. Ett självtest kan du göra i Feelgood-appen eller på alkoholprofilen.se.
- Bestäm redan före hur mycket och ofta du ska dricka under ledigheten.
- Prata med familj och vänner om alkoholdrickande under julen.
- Fundera på om du verkligen behöver bjuda på alkohol när du umgås med vänner och bekanta.
- Gör aktiviteter som inte involverar alkohol.
- Ta alltid vartannat glas med vatten (eller annat alkoholfritt alternativ).
- Gör ett självtest igen efter jul och jämför resultatet med ditt tidigare resultat. Det viktigaste är att du återgår till dina ”vanliga” vanor när ledigheten är slut.