Friskfaktorer – en väckarklocka för arbetsgivare
Att trivas på jobbet handlar inte bara om välmående – det är en förutsättning för hållbar hälsa och prestation. Det borde vara självklart, men verkligheten visar något annat: många arbetsplatser halkar fortfarande efter när det gäller att skapa en hälsofrämjande arbetsmiljö.
Friskfaktorer är nyckelaspekter som stärker hälsa, trivsel och engagemang på jobbet. De bidrar inte bara till att medarbetare mår bättre – de gör också att verksamheter fungerar bättre. Friskfaktorerna uppstår dock inte av sig själva, utan är resultatet av ett medvetet, systematiskt och långsiktigt arbetsmiljöarbete, vilket ger konkreta resultat i lägre sjukfrånvaro, bättre trivsel och ökad produktivitet. Kort sagt: en arbetsplats med starka friskfaktorer är en hållbar arbetsplats.
Tre friskfaktorer som gör skillnad
Feelgood lyfter tre centrala friskfaktorer baserat på frågor som ingår i Feelgoods Hälso-, arbetsmiljö- och livsstilsundersökning (HALU), ett hälsoinstrument för att kartlägga hur en organisation och dess medarbetare mår. Varje friskfaktor är uppbyggd med tre frågor i vardera och där medarbetarna ska ha svarat ”ofta” på alla frågor för att omfattas av respektive friskfaktor.
- Stöd och uppskattning från chef: Upplever medarbetarna att chefen ser, stöttar och respekterar dem?
- Arbetsklimat och kollegor: Trivs man på jobbet, fungerar samarbetet och finns det någon att prata med när problem dyker upp?
- Balans och återhämtning: Har medarbetarna möjlighet att återhämta sig och hitta en balans mellan krav och resurser likväl som mellan arbetsliv och privatliv?
Friskfaktorerna behöver nå fler
Varje år gör Feelgood en Jobbhälsorapport där friskfaktorerna är en del av innehållet som ger en bild av aktuella läget i arbetsmiljön på svensk arbetsmarknad. Ca 20 000 personer deltar varje år i en HALU-undersökning på sin arbetsplats, så underlaget är gediget.
Jobbhälsorapporten 2025 släpps 14 maj, men redan nu, i samband med arbetsmiljödagen 2025, vill vi belysa hur läget är med friskfaktorerna.
Summariskt är resultatet inte acceptabelt. Trots viss förbättring över tid är det fortfarande bara drygt 4 av 10 som upplever stöd från sin chef, 6 av 10 som tycker arbetsklimatet är bra – och endast 3 av 10 som känner att de har balans och återhämtning.
Diagram 15. Friskfaktorer i arbetet, 2010–2024.

Källa: HALU
Vissa grupper halkar efter, men ju äldre desto bättre
Skillnaderna mellan grupperna är tydliga. Unga och kvinnor upplever i lägre grad balans och återhämtning. Arbetare har oftare en svagare upplevelse av chefens stöd. Och chefer själva? De är den grupp som i lägst utsträckning får tillräcklig återhämtning. Generellt ser vi att friskfaktorerna blir starkare ju äldre vi blir, framför allt balans och återhämtning.
Friskfaktor 1: stöd och uppskattning från chef, 2024. Olika grupper.

Friskfaktor 2: arbetsklimat och kollegor, 2024. Olika grupper.

Friskfaktor 3: balans och återhämtning, 2024. Olika grupper.

Källa: HALU
Friskfaktorer påverkar både hälsa och livstillfredsställelse
Kopplingen till om vi är tillfreds med tillvaron i stort, och om vi i stort har bra hälsa, är glasklar. Även detta finns med bland de 140 frågorna i HALU-undersökningen. Vi ser då att av dem som har alla tre friskfaktorer svarar 86 % att de mår bra eller mycket bra. Motsvarande andel bland dem som inte har någon friskfaktor alls är bara 55 %. 94 % av dem med alla tre friskfaktorer är ofta nöjda med tillvaron – bland dem utan friskfaktorer är det bara hälften.
Friskfaktorerna handlar alltså inte bara om jobbet – det handlar om hela livet.
Årets resultat visar att läget i stort sett är oförändrat sedan 2023, och inte mycket har rört på sig sen 2010. Vi ser inga tecken på ett dramatiskt trendbrott – men vi ser heller inget lyft. Arbetsgivare måste göra mer för att förbättra läget.
Hur ser friskfaktorerna ut hos er?
Att kartlägga arbetsmiljön är viktigt för dig som har arbetsmiljöansvar. Ta reda på hur medarbetarna och organisationen mår, egentligen. Ser ni olikheter mellan olika grupper på arbetsplatsen och hur väl möter ni olika behov? Vad gör ni för att lyfta era friskfaktorer? Det är upp till dig som chef, HR eller arbetsmiljöansvarig att kavla upp ärmarna.
Det finns mycket att vinna – och mycket att förlora på att inte agera.
Vi hjälper er att kartlägga arbetsmiljön
Feelgood kan hjälpa er att kartlägga och analysera både den fysiska och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Här kan du läsa mer om vår Hälso-, arbetsmiljö- och livsstilsundersökning (HALU)