Hoppa till huvudinnehåll
Kvinna dricker the bland alla julklappar

Den perfekta julen…

Vi tindrar vidare i denna ljuva vintertid. Vänta, stopp. Är det verkligen så just nu? Eller sitter du som många med dig och river ditt hår över alla julklappar som ska köpas, all mat som ska fixas och hur du ska hinna umgås med dina nära och kära på de få röda dagar som årets jul bjuder på. Lugn, ta ett djupt andetag och läs sedan långsamt våra jultips nedan. Du kan också titta på vår film för att komma i rätt stämning.

Gör en "to don't"-lista 
Förväntningarna på julen och dess lediga dagar kan bli skyhöga. Vi vill hinna göra allt det där roliga vi inte hunnit med under hösten. Vi vill hinna umgås med släkt och vänner, kanske lite extra nu när restriktionerna är släppta. På det ska vi inhandla julklappar och laga god julmat. Svårt att få ihop? 

Sätt dig ned och gör en "to don't"-lista. Tanken med den är att få perspektiv på tillvaron – vad behöver du verkligen göra och prioritera? Vill du ha tio olika sillvarianter på julbordet eller känns det bara som att det förväntas av dig? Behöver du verkligen köpa julklappar till alla? Gå på magkänslan och sätt de saker som inte känns bra i magen på din "to don't"-lista. Se vad du upptäcker. 

Planera och fördela
När du gjort din "to don't"-lista och njutit av allt du faktiskt inte behöver göra kan du börja planera det du på riktigt vill göra inför jul. Sätt dig med en kopp kaffe eller te och skriv ned dina tankar och hur du ska genomföra dem på ett sätt som skapar lugn hos dig. 

Det blir dessutom roligare om vi gör det tillsammans. Vilka kan du ta hjälp av för att julen ska bli både mysig och enklare? Går det att ordna knytis på julafton eller kan du och en vän göra en mysig grej av att fixa några julklappar eller julgodis ihop. Spåna tillsammans och ta hjälp av varandra. 

Andas 
Precis som i alla stressade situationer glömmer vi ofta bort att andas djupt när vi har mycket som behöver fixas inför jul. Bara genom att sluta ögonen och ta några lugna andetag som börjar i magen signalerar du till hjärnan att det är lugnt, det finns inget att gå upp i varv för. På köpet får du ett klarare huvud och din kropp får lättare att slappna av. Bara några få minuter av djupa, lugna andetag räcker långt, testa redan nu. 

Teamwork 
Du är säkert suverän på teambygge på jobbet, men hur är det hemma? Genom att ta korta avstämningar med familjemedlemmarna där ni checkar in, stämmer av förväntningar inför kommande helger, lyssnar på varandra och samlas kring en gemensam plan inför julen kan ni också göra stämningen mjukare och mysigare under ledigheten. 

Låt varje person välja tre saker som den uppskattar mest med julen, så kommer ni snabbt upptäcka att det är det lilla som räknas. De flesta nöjer sig med det mest grundläggande. “Den perfekta julen” existerar inte, så försök sänka kraven – då kommer du att märka att det blir lättare att komma i julstämning.

Rör på dig 
Rörelse är ett mirakelmedel, på så många sätt. Vi blir friskare, piggare, gladare och stressen minskar markant efter fysisk aktivitet. Även om du känner att du verkligen inte har tid med den där promenaden, löpturen eller yogapasset – se till att det blir av. Du kommer att bli både mer produktiv och få ett lugnare sinne inför dina aktiviteter och åtaganden om du unnar dig och din kropp att röra på sig.