Hoppa till huvudinnehåll
Kvinna med mobil vid poolen

Behåll semesterlugnet på jobbet  

Återgången till arbetet kan kännas tuff, men den ger också en chans till att nystarta på jobbet. Återhämtning är en viktig faktor för att undvika att stress övergår i psykisk ohälsa som utmattning, sömnstörningar och depression. Men viktigast av allt är trots allt att ha ett arbetsliv i balans, alltså att du har en arbetssituation som inte gör dig tröttare för varje dag,

Var snäll mot dig själv

Det är okej att känna att det är motigt att vara tillbaka på jobbet. Genom att acceptera dina känslor blir det lättare att slappna av och fokusera på jobbet istället för att tvinga undan jobbiga känslor. Kommer jobbiga känslor eller tankar, stanna upp en stund, observera tanken/känslan utan att värdera den, acceptera att den finns där. Efter en stund brukar det kännas lättare att släppa den. 

Schemalägg kom-ikapp-tid

Du har kanske projekt kvar från i våras som inte är klara eller mail som du behöver gå tillbaka till för att uppdatera dig i minnet. Låt det ta tid och schemalägg tiden i din kalender så nya projekt inte riskerar att äta upp dig på en gång, du hinner dem också.

Ta raster 

Det är alltid viktigt att ta raster, men kanske ännu viktigare just nu. Schemalägg dina raster så de blir av. Ställ en timer - jobba 25 minuter och sedan är det dags för en kort rörelsepaus, några minuter räcker och gör att både hjärnan och kroppen kommer att tacka dig. Försök komma ut en stund varje dag, det kan vara att gå en promenad innan jobbet eller på lunchen eller varför inte ett härligt träningspass utomhus. 

Förläng sommaren 

Planera in somriga saker efter jobbet. Kanske en picknick på stranden, en kanottur eller något annat du tycker om för att förlänga semesterkänslan. Passa på att få lite sommarkänsla under arbetsdagen också genom korta pauser utomhus eller att förlägga några möten utomhus, då brukar också kreativiteten öka vilket är en trevlig bonus. 

Värdesätt dina kollegor

Passa på att njuta av att ha kollegor som du kan småprata med, kanske direkt på kontoret eller över en digital fika. Att planera in roliga saker tillsammans och stötta varandra är extra viktigt nu för att ni ska få en boost att skapa en härlig och meningsfull jobbhöst tillsammans.

Stress kan leda till psykisk ohälsa

Att känna sig stressad är vanligt och i de flesta fall är det ofarligt och övergående, men om du upplever att du inte kan hantera stressen på egen hand finns det hjälp att få. Kontakta en psykolog för ett rådgivande samtal, det kan du göra i Feelgood-appen, Där kan du tillsammans med psykologen diskutera lämplig väg framåt för dig, och huruvida du behöver professionell hjälp för att hantera din stress.
 

Ta hand om dig och lycka till!