Hoppa till huvudinnehåll
pethtest

B-peth i arbetslivet

Det har den senaste tiden varit stor mediebevakning kring B-peth och hur Transportstyrelsen hanterar det testet och vilka konsekvenser det kan ge för personen. Hur hanterar vi B-peth i arbetslivet och är det något ni som arbetsgivare behöver veta?

Det första vi behöver förstå är hur provtagning fungerar när vi använder det i arbetslivet och hur de används.

Provtagning är en ögonblicksbild. Hur ser situationen ut just nu. B-peth är en tillförlitlig alkoholmarkör – men det är just det: en markör. Inte en diagnos. För att förstå en medarbetares situation krävs mer än siffror. Vi behöver se helheten. Det handlar om beteenden, konsekvenser och arbetsförmåga – inte bara konsumtion i antal glas.

När det gäller alkohol så testar vi inte enbart B-peth. Vi använder även alkoholmarkören CDT och när vi utreder en eventuell problematik kompletterar vi även med levervärden. Vi använder tester som är tillförlitliga och analyseras på ackrediterade laboratorier.

Ett test – men inte hela sanningen

Provsvar ger en tydlig indikation på hur konsumtionen ser ut, däremot behöver vi vara aktsamma med att omsätta det i mängder som konsumerats. Provtagning räcker inte för att ställa en diagnos. Kriterierna för diagnosen skadligt bruk eller beroende styrs inte av mängden som konsumeras. Det är konsekvenserna som uppstår av konsumtionen som leder till en diagnos.

Det gör att provtagningen behöver kompletteras med fler insatser. Vi använder strukturerade djupintervjuer som komplement till provtagningen. Det finns flera välbeforskade mätmetoder, som Socialstyrelsen rekommenderar, för att både skapa en bild av omfattningen och översätta det till en diagnos. Tillsammans bildar det en helhet där ni som arbetsgivare får en tydlig och klar bild över hur er medarbetares eventuella skadliga bruk eller beroende ser ut. Det gör att ni kan känna trygghet i att ni uppfyllt ert utredningsansvar som arbetsgivare. Vi ger er även rekommendation på vilka insatser som medarbetaren kan behöva för att förändra sitt beteende och konsumtion.

Vad är arbetsgivarens ansvar?

Att med hjälp av exempelvis B-peth upptäcka hög konsumtion av alkohol kan för en arbetsgivare vara vital. Det ger möjligheter att både erbjuda anpassade behandlingsinsatser och tidigt upptäcka hälsorisker som kan ge konsekvenser på arbetsplatsen, både utifrån säkerhet och arbetsmiljö.

Provtagning i sig själv leder inte till en förändring däremot är det ett bra sätt att följa upp behandlingseffekten och medarbetarens medverkan i behandlingen.

Din roll som arbetsgivare är inte att vara terapeut. Det är att skapa en trygg och säker arbetsplats, fånga upp signaler, och erbjuda rätt stöd. Där kan B-peth vara ett stöd – men aldrig ett ensamt beslutsunderlag. Feelgood hjälper er med att ta fram hela bilden och erbjuda insatser som är anpassade efter er medarbetares behov.

Med ökad kunskap inom området kommer chefer och HR känna sig tryggare och bidra till att medarbetare kan känna sig trygga med hur olika tester används.

Är du orolig för någon av dina medarbetare?

Skadligt bruk (ofta kallat missbruk) kan utöver alkohol och droger även handla om läkemedel, spel, shopping, sociala medier, överdriven träning och andra beroendeframkallande aktiviteter. Behovet av insatser för att förhindra skadligt bruk ökar och vi på Feelgood kan hjälpa till.

Fyll i formuläret här så hör vi av oss.