Att arbeta i kyla: tips för att förebygga hälsorisker
Att arbeta i kyla med kalla morgnar och kyliga dagar är en utmaning och kan öka risken för ohälsa och skador. När vi är kalla kan koncentrationsförmågan minska, vilket ökar risken för misstag och arbetsplatsolyckor. Dessutom ökar risken för belastningsskador eftersom nedkylning ger nedsatt muskelfunktion och sämre kraft och precision. För de som har sjukdomar som astma, kärlkramp, värk och smärta så kan kylan bidra till att förvärra symtomen. Vi har tagit fram konkreta tips på vad man kan tänka på i yrken som innebär arbete i kyla.
Forskning vid Umeå universitet har belyst de negativa effekterna av kyla på både prestationsförmåga och hälsa, inklusive ökad risk för arbetsplatsolyckor. Redan vid +15 °C kan man påvisa negativa effekter för utomhusarbete och vid sträng kyla, -20 grader och kallare, blir riskerna tydliga, till exempel i form av lokala köldskador i ansikte, händer och fötter. Enligt Arbetsmiljöverkets rapport så beräknas ca 1,3 miljoner svenskar vara exponerade för kallt klimat i sitt arbete, vilket kräver effektiva åtgärder för att minska riskerna.
Vad kan vi göra för att hålla oss varma och minska risken för skador och arbetsplatsolyckor?
Klä dig enligt principen lager på lager – Många lager av kläder är bra eftersom det då är lättare att ta på eller av allt eftersom. Men det viktigaste är vilka material du bär, framförallt närmast kroppen. Ett underställ i ylle håller värmen bra. Ylle torkar fort och värmer även när det är blött. Som mellanlager ska du ha ett mer värmande plagg och som tredjelager ett skyddande, gärna vind- och vattentåligt. Om du blir blöt är det svårt att hålla sig varm, så håll dig så torr som möjligt.
Håll händerna torra – Vantar skyddar i allmänhet bättre än handskar. Arbete med bara händer bör undvikas då händer och fingrar annars snabbt kan avkylas. En tunn innervante i syntetmaterial eller ylle som bärs under vanten/handsken underlättar i arbeten som kräver finare hand- och fingerrörelser. Våta handskar bör bytas mot torra.
Använd mössa och bra skor – Utan mössa försvinner 50 procent av kroppens värme. Det räcker inte att ha en bra värmeisolering på resten av kroppen om du avstår från att värma huvudet. En balaklava kan vara ett bra alternativ eller komplement till mössa. Satsa på skor med tjocka sulor. Sulorna isolerar, vilket är särskilt viktigt om du arbetar på kallt underlag.
Fimpa och släng ut snusen – Att röka eller snusa försämrar blodcirkulationen och kroppens möjligheter att försvara sig mot kyla blir sämre. Låg temperatur minskar blodcirkulationen i kroppen. Det belastar hjärtat och gör att händer och fötter blir kalla.
Ta täta pauser och rör på dig – Vid arbete i extrem kyla behöver man ta paus oftare, gärna gå in i en varm miljö. Det är också viktigt att hålla kroppen i rörelse.
Kolla väderprognosen – Om det blir blåsigt och fuktigt blir kylan extra kännbar och risken för skador ökar. Om det däremot blir torrt och kallt blir kyleffekten mindre.
Mat och dryck – Att äta mat som tar längre tid för kroppen att bryta ner håller dig som regel varm längre än vad snabba kolhydrater gör. Det är även bra att dricka ordentligt med vatten. Vattnet hjälper kroppen att hålla sina vätskor och funktioner i balans och reglera din kroppstemperatur.