Hoppa till huvudinnehåll
promenad på strand

Återhämtningen extra viktig i sommar

Att varva ner och ladda batterierna ordentligt under semestern kan ibland vara en utmaning efter en hektisk arbetsperiod, vilken sommar som helst. I år kan det oroliga världsläget och alla dess konsekvenser göra att behovet av återhämtning är extra stort. Situationen kräver mer av oss människor, dessutom i ett läge när vi precis trodde vi kunde lägga förra krisen, pandemin, bakom oss. 

Vi påverkas och reagerar på olika sätt, gemensamt är att vi för att må bra behöver ta hand om oss och hitta sätt att förhålla oss till läget. Nyckelordet är ofta balans. Elisabeth Stenbeck, legitimerad psykoterapeut på Feelgood, tipsar om hur du kan få till den bästa återhämtningen i sommar:

  • Försök släppa sånt du inte kan påverka. Det är en balansgång, för vi vill förstås inte förlora vårt engagemang och vår empati och helt stänga dörren för det som pågår i omvärlden. Fundera på vad just du behöver. Vissa behöver stänga av helt en stund för att orka, det betyder inte att du inte bryr dig. Sålla t ex lite i nyhetsflödet och sociala medier om du märker att du mår bra av det. 
  • Hitta stunder av glädje! Planera in stunder och aktiviteter där du vet att du kommer kunna koppla av och ha roligt. Välj aktivt att släppa eventuell oro och stress, utan dåligt samvete.
  • Hitta bra balans mellan egen tid och social tid tillsammans med nära och kära. Det kan vara många som pockar på uppmärksamhet, och egna intressen och behov riskerar kanske att prioriteras bort. Vi behöver både och!
  • Minska antalet måsten. Är det verkligen måsten? Pröva att byta ut ordet ”måste” till ”vill" eller "behöver". Ibland kan vår inställning och hur vi använder språket påverka vår stress. Det kanske inte är ett måste utan något du faktiskt vill eller behöver? Du måste inte heller ha koll på jobbmejlen hela tiden, begränsa det i den mån du kan.
  • Skapa tid för reflektion. Vi mår bra av att ta oss tid att fundera och reflektera på det som är viktigt i livet. Du kan reflektera ensam eller bolla tankar tillsammans med andra. Forskning har visat att reflektion är ett utmärkt sätt att återhämta sig. Dessutom blir vi klokare när vi lägger tid på att reflektera.
  • Ta hand om din hälsa. Försök hitta en skön balans mellan aktivitet och vila, och var lite uppmärksam på din alkoholkonsumtion under sommaren.