6 tips för att lyckas med vinterlöpningen
Det är minusgrader ute, snön faller ner utanför fönstret och solen har lyst med sin frånvaro i några dagar. Du sjunker ner i soffan och bestämmer dig för att skjuta på den där löprundan ännu en gång. Känns det bekant? Att hålla motivationen uppe för löpningen under vintern kan vara en riktig utmaning. Oftast är det inte själva löpningen som är svårast, utan att faktiskt ta sig ut.
Hur kan du då öka chanserna att inte bara ge dig ut, utan också njuta av löpningen? Här är sex handfasta tips för att lyckas med din vinterlöpning!
1. Klä dig rätt
Kanske låter självklart men har du inte bra kläder och riskerar att frysa under turen, kommer du sannolikt inte vilja göra om det igen. Att vara rätt klädd är A och O för en bra vinterlöptur. Fryser du eller blir för varm, blir upplevelsen ofta negativ. Satsa på lager-på-lager-principen: ett fukttransporterande lager närmast kroppen, ett värmande lager av ull eller fleece, och ett skyddande ytterlager mot vind och regn eller snö. Komplettera med en buff som du kan dra upp över haka och öron, broddar om det är halt, ett par tunna yllevantar och ullstrumpor.
Det är helt normalt att känna sig lite kall i början – låt kroppen jobba upp värmen! Efter 5–10 minuter ska du känna dig bekvämt varm.
2. Spring med en löparkompis
Allt blir roligare med sällskap, och det gäller särskilt löpningen. En löparkompis kan hjälpa dig hålla motivationen uppe och gör det även svårare att hoppa över passet. Dessutom känns det tryggare att springa i mörker om ni är två.
3. Håll passen korta men effektiva
Vinterlöpning behöver inte innebära långa rundor. Fokusera istället på kortare, mer intensiva pass – exempelvis intervallträning. Det kan kännas lättare att ta sig ut om du vet att det inte tar så lång tid. Att springa på snö ger dessutom extra träningseffekt – den mjuka och ojämna ytan stärker både muskler och balans. Även ett kortare pass kan på så sätt kännas som ett rejält träningspass!
4. Sätt upp mål
Motivation börjar ofta med mål. Som med all annan träning, hitta ditt varför och formulera för dig själv vilka fördelar det kommer ge dig att fortsätta springa. Formulera både långsiktiga och kortsiktiga mål. Ett långsiktigt mål kan vara att springa en viss distans till våren, medan ett kortsiktigt mål kan vara att få till två pass en veckan eller springa en viss sträcka innan månaden är slut. Påminn dig själv om dina mål regelbundet och fira framgångarna.
5. Hitta alternativa träningsformer
Variation är nyckeln till att hålla träningen både rolig och hållbar. Växla löpningen med andra träningsformer som till exempel simning, längdskidåkning, crosstrainer eller pulshöjande styrkepass. Att passa på att träna styrka under vintern är också bra för att öka chanserna att hålla sig skadefri när våren kommer och löpningen går lite lättare. Variation gör träningen roligare och hjälper dig att hålla kontinuiteten.
6. Fånga ljuset!
Mörkret är ofta en av de största utmaningarna med vinterlöpning. Om möjligt, försök därför att planera dina rundor så att du får dagsljus – till exempel på lunchen. Då kanske du dessutom kan locka med en kollega eller partner om du arbetar hemma. Dagsljus piggar upp och kan göra stor skillnad för både energi och motivation.
Visst, vinterlöpning kräver lite extra planering, men den har också sin egen magi. Tänk dig en klar, solig vinterdag med krispig luft och knarrande snö under fötterna – det är sådana stunder som gör allt värt det. Ta tillfället i akt att uppleva naturen på ett nytt sätt och låt löpningen bli en del av vinterns magi.
Så dra på dig löparkläderna, knyt skorna och ge dig ut. Du kommer inte ångra det!