5 vanliga orsaker till trötthet – och hur du kan motverka dem
En vanlig orsak till trötthet är för lite sömn. Men upplever du att du ofta eller konstant är trött, då kan det finnas andra orsaker till ditt besvär. Här kommer de 5 vanligaste anledningarna bakom trötthet och tips på hur du kan bli av med problemet.
1. Psykisk ohälsa
Många psykiska besvär kan orsaka trötthet. Psykisk ohälsa bygger oftast på olika faktorer i livet. Det kan handla om självkritiska och destruktiva tankar som slukar energi, relationer som belastar eller en ständig oro inför framtiden. Det kan även handla om skuldkänslor eller höga krav på sig själv.
Vad kan jag göra själv?
- Försök identifiera vilka aspekter av ditt liv det är som överbelastar dig. Har du en inre kritiker? Förväntar du dig att du ska klara av alla utmaningar och ställa upp för alla? Fyller du dagarna till sin bristningsgräns? Har du personer eller uppgifter i ditt liv som slukar energi?
- Skapa utrymme för stunder där du får vara i fokus och ingen annan – en liten stund varje dag där du bara gör något som du vill göra, inte för att du måste.
- Ta hjälp av någon professionell.
2. Hormoner
För många kvinnor har hormoner en stor inverkan på det dagliga livet. Något som blir minst sagt påtagligt i samband med att menscykeln träder in i olika faser. När ett ägg inte blir befruktat sjunker nivåerna av kvinnliga könshormonet i kroppen vilket kan orsaka flera symptom, bland annat trötthet. Ungefär en vecka efter mensens start stiger hormonerna igen och du får mer energi.
Trötthet kan även bero på järnbrist som kan drabba vissa kvinnor som har riklig mens.
Vad kan jag göra själv?
- Kartlägg dina symptom. Då får du en bättre uppfattning om hur ditt mående varierar, vilka mönster som finns och hur du kan hantera dem.
- Planera in aktiviteter som hjälper till med nedvarvning som rörelseträning och andningsövningar.
- Undvik onödig stress och be din omgivning om hjälp med avlastning.
3. Årstider
Vår sömn styrs av en inre klocka. Den klockan frisläpper hormoner som gör att du antingen vaknar och blir alert, eller varvar ner och somnar. Klockan styrs av solljus – när solen går upp triggar dagsljuset vår kortisolproduktion som förbereder kroppen för dagen. Morgonljuset sätter även igång en timer som säger till kroppen att börja producera melatonin (som får oss varva ner) om ungefär 12 till 14 timmar.
I och med övergångarna mellan olika årstider så rubbas vår cykel. För de flesta så reglerar kroppen sig efter någon vecka men för många kan det skapa besvär och trötthet.
Vad kan jag göra själv?
- Exponera dig för dagsljus tidigt på dagen.
- Vistas utomhus under dygnets tidiga timmar utan solglasögon (det behövs inte mer än 10-15 min).
- Försök även få solexponering löpande under dagen (fungerar lika bra om det är molnigt).
4. Matvanor och livsstil
Allt du stoppar i kroppen ger effekt. Om du konsumerar koffein, nikotin, alkohol, socker eller tung mat under dygnets senare timmar så påverkar det kroppens hormonsystem och sömnen kan bli drabbad. Exempel: när du dricker kaffe så blockeras receptorerna som gör att du somnar, istället produceras kortisol som gör dig alert.
Fysisk aktivitet är en av de bästa metoderna för att motverka sömnproblem och förbättra sömnkvalitén. Den främsta orsaken är att det ökar ditt “sömndriv” vilket gör att kroppen vill sova för att återhämta sig (på samma sätt som att du blir hungrig av att inte äta mat).
Vad kan jag göra själv?
- Undvik socker, nikotin, koffein, alkohol och tung mat ett par timmar innan läggdags.
- Se till att få en daglig dos av fysisk aktivitet (behöver inte vara tungt eller jobbigt – en promenad fungerar utmärkt). Men undvik att motionera för nära inpå läggdags då träningen kan ge energi en stund efteråt.
5. Sjukdomar
Att bli trött av en sjukdom, behandling eller ett läkemedel är vanligt.
Källa: Doktor24