
Så ger du unga en trygg och stabil start i arbetslivet
Trygghet är inte bara viktigt – det är helt avgörande för unga i arbetslivet. Ändå är det många som inte känner sig trygga där de jobbar. Så vad kan du som arbetsgivare göra för att ändra på det? Vi bad våra experter att dela sina bästa tips för hur man skapar en miljö där unga känner sig säkra, peppade – och faktiskt vill stanna.
Psykologen:
– Etablera psykologisk trygghet – det är grunden
En central faktor för att unga ska känna sig trygga på jobbet är att skapa psykologisk trygghet. Det menar Hillevi Sandström Romild, psykolog och organisationskonsult på Feelgood.
– Psykologisk trygghet handlar om att bygga en arbetsmiljö där det är okej att ställa frågor, säga vad man tycker, erkänna misstag och visa att man inte kan allt – utan att riskera att bli dömd eller förminskad.
Det är viktigt för alla, men kanske allra mest för unga som ofta står inför sitt första riktiga jobb. För dem kan känslan av att det är lätt att vara ny, osäker och frågvis vara helt avgörande för om de vågar växa och utvecklas, eller drar sig undan i rädsla för att göra fel.
Hillevis fyra tips:
Så stärker du psykologisk trygghet för unga
-
Skapa en frågande kultur – inte en dömande.
Visa på att det är okej att ställa frågor utan att bli dömd. Som ung har man kanske inte så lång erfarenhet. Då är det extremt viktigt att man känner sig trygg i att man kan ställa frågor, uttrycka osäkerhet, utan att bli dömd.
-
Normalisera misslyckanden – och börja med dig själv.
När det finns ett klimat där det är okej att misslyckas, ser vi att både individer och grupper mår bättre och dessutom utvecklas snabbare. Psykologisk trygghet växer när chefer och seniora medarbetare vågar visa att de också gjort misstag. Lyft egna exempel – inte som ursäkter, utan som konkreta berättelser om vad du lärt dig. Det ger unga tillåtelse att prova, utvärdera och försöka igen.
-
Låt unga bidra – inte bara lära.
Många unga har en färsk utbildning, nya verktyg och insikter. Att låta yngre medarbetare lära ut till äldre visar att deras perspektiv räknas. Det stärker självkänslan, vilket får en att våga växa professionellt.
-
Ge bekräftelse – ofta, direkt och konkret.
Många unga är vana vid snabb återkoppling från skola och digitala plattformar. På jobbet kan tystnad lätt tolkas som osäkerhet eller missnöje. Ge därför tydlig återkoppling i små doser och i relation till prestationen. Det behöver inte vara långt, ibland räcker en tumme upp i Teams. Det stärker självförtroendet och motivationen – och minskar onödig stress.
Detta är ett utdrag ur McDonalds rapport "Ett godare arbetsliv", där Hillevi blev intervjuad för tips och råd.