Välja hissen eller trappan?
Det som är bra för din hälsa är ofta bäst för både klimatet och för plånboken. Tänk om du var tvungen att betala en slant genom att hålla ditt betalkort mot en avläsningsdosa, eller betala via en särskild app varje gång du valde hissen istället för trapporna. Låter det som en dystopi?
Hösten 2022 ser ut att bli ovanligt tuff med höga priser på mat, el- och bränsle. En hiss i ett bostadshus drar i snitt 438 kilowattimmar per år och på ett företag eller i en offentlig byggnad där många människor rör sig under dagen blir det förmodligen ännu mer. Att välja trappan istället för hissen eller rulltrappan har många positiva effekter på hälsan. Daglig pulshöjande aktivitet minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar typ-2 diabetes och depression.
Muskelmassa och ämnesomsättning
Att gå i trappor stärker också benmusklerna och bidrar till att bibehålla muskelmassa som tenderar att minska med åldern vilken är den främsta orsaken till att ämnesomsättningen (metabolismen) i praktiken är lägre hos medelålders och äldre än unga personer. Framförallt kan det vara trevligt att kunna resa sig från en stol utan hjälp även på äldre dar. Samma hälsofördelar kan förstås uppnås genom att välja aktiv transport i andra sammanhang, som att ta cykeln istället för bilen, eller benen istället för elsparkcykeln.
Om det för ett år sedan bara var ”hurtbullar” och ”hälsofanatiker” som tog trappan istället för hissen så kan du nu ta trappan i gott sällskap med folk som tänker på ekonomin eller klimatet. Möjligheten att ta hissen måste förstås ändå finnas kvar för de personer som behöver den.
Transportera sig med muskelkraft
Ett argument emot att transportera sig med muskelkraft skulle vara att kroppens ökade energiförbrukning måste kompenseras med ökat energiintag i form av mat (kalorier) vilket också kostar pengar och påverkar klimatet. Det stämmer förvisso att kroppen gör av med mer energi under tiden du cyklar jämfört med när du åker bil. Men till skillnad från en bil kan kroppen kompensera genom att sänka metabolismen i andra processer så att den totala energiförbrukningen inte blir nämnvärt högre för en cykelpendlare än en bilpendlare sett över ett helt dygn.
Dessutom äter många redan mer än de gör av med. Hälften av Sveriges vuxna befolkning är överviktig. Sannolikt behöver du alltså inte äta extra mycket om du ökar din fysiska aktivitet i vardagen till en rimlig nivå. Något som också har god inverkan på både hälsan och klimatet är att äta mer växtbaserat och mindre kött. Tyvärr kan frukt och grönsaker bli både dyrt och miljömässigt dåligt om du inte handlar närproducerat och efter säsong. Nu på hösten finns mycket kål och rotfrukter närodlat och till bra pris. Dessa är har bra hållbarhet och är rika på vitaminer och antioxidanter. Du kan exempelvis byta apelsinen mot en bit vitkål och få det dagliga behovet av C- och K-vitamin uppfyllt.
Sammanfattningsvis kan du göra två saker som gynnar din hälsa, men också sparar pengar och minskar negativ miljöpåverkan:
- Använd muskelkraft för att förflytta dig när möjligheten finns.
- Ät mer växtbaserad och närproducerad mat efter säsong.