Hoppa till huvudinnehåll
tänker vid dator

Uppförsbacke efter semestern?

Känner du lite jobbångest efter semestern? Du är inte ensam. Många upplever det svårt att växla från lata dagar, roliga aktiviteter och samvaro med vänner och familj, till att komma upp tidigt på morgonen, rutiner och prestationskrav. Vad är det egentligen som händer och varför känner man så här? Det finns flera möjliga svar, och det finns en poäng i att fundera lite över din egen situation.

Dopaminets påverkan

På neurobiologisk nivå alstrar hjärnan kortsiktigt och långsiktigt dopamin genom olika aktiviteter. Kortsiktigt dopamin alstras vid små och tillgängliga belöningar som mat, dryck, sociala medier, fest, uppmärksamhet, sötsaker eller tv-serier. Vårt belöningssystem vet att dessa små aktiviteter kan ge kortsiktig njutning och styr oss in i ett begär som vi ibland eller ofta ger vika för. Kanske är det så att du har gett dig hän till en hel del kortsiktig njutning under semestern? Vad som händer sen är att vi får ett underskott på dopamin, en slag abstinens, och vi kan då känna oss lite låga och omotiverade att ta oss an uppgifter som kräver mer ansträngning. Som att komma tillbaka till jobbet och exempelvis arbeta med långa rapporter eller koncentrerade möten. 

Långsiktigt dopamin alstras av aktiviteter och upplevelser som du kan ha nytta av i framtiden och som påverkar dig mer än bara för stunden. Fysisk träning, utmaningar, projekt eller att lära sig nya saker är några exempel. Det ger en jämn känsla av förnöjdhet och är inte förenat med någon dipp i humör och motivation. Har du läst mycket under sommaren, målat hus eller gjort yoga varje morgon så har du kanske inte samma uppförsbacke när första höstmåndagen närmar sig. 

Återhämtning och relationer

Men semestern är för många en period av återhämtning, en chans att få sova, vila och komma ner i varv. Om det känns svårt när hösten kommer kan det vara värt att ställa dig frågan hur din arbetsvardag ser ut. Är den förknippad med mycket stress? Hur mår du på jobbet? Hur påverkar arbetet din privata situation och din förmåga till riktig återhämtning? Det kanske är så att obehaget handlar om en ovilja att må dåligt och vara stressad igen, vilket egentligen är en sund reaktion. 

Kvaliteten på relationer med kollegor och chef spelar också stor roll för hur vi mår på arbetsplatsen, och för vår arbetstillfredsställelse och motivation. Har du fått en paus från komplicerade eller dåliga relationer på jobbet under semestern som det nu känns svårt att komma tillbaka till? Eller är det så att du inte trivs med dina arbetsuppgifter och därför har svårt att hitta motivationen? 

Om något av detta gäller för dig så behöver du ta tag i din situation. Be om hjälp, prata med din chef och fundera på vilka möjliga lösningar det finns. 

Så hittar du tillbaka

Att komma in i vanor igen efter semestern brukar ta någon vecka eller två, om de redan är etablerade sedan innan. Vi får hjälp av den struktur som finns på arbetsplatsen med arbetstider, lunchpaus, möten och annat. Starta upp sakta, och planera i god tid innan du återgår till arbetet så stöttar du dig själv i återgången. 

Att förlänga semesterkänslan genom att till exempel fortsätta vara ute på landet på helgerna eller ta kvällsbad efter jobbet, kan också göra att övergången känns lättare. Oavsett så hjälper våra vanliga goda vanor som träning, bra kost, sömn och social samvaro oss att må bättre och ha god fysisk och psykisk hälsa. 

Ett bra tips är att planera in aktiviteter som genererar långsamt dopamin och höjer känslan av förnöjdhet till hösten. Kanske vill du pröva en ny kvällsaktivitet? En kurs eller en sport? Böcker att läsa. Eller planera en vinterresa så du kan läsa på om resmålet, dagdrömma och se fram emot den. 

Skulle du fortsätta känna dig hängig eller deppig under hösten, långt efter jobbstarten, så kan det vara ett tecken på psykisk ohälsa. Att ta kontakt med en vän, vården, sin chef eller företagshälsan kan vara en god ide för att få rätt hjälp och stöd. 

Vi önskar dig en fantastisk höst!

 

Referenser:
David JP Phillips - Sex substanser som förändrar ditt liv (2022).
Zalman Pushkoff - The Anatomy of Habits (2013).