Hoppa till huvudinnehåll
Kvinna med händerna i luften

Träna din optimism – en nödvändig övning

Med semestern på intåg är det många av oss som planerat för resor, avkoppling eller roliga aktiviteter med familjen. Men med en växande oro i omvärlden kan det kännas svårt att unna sig återhämtning. Många brottas även med skuldkänslor över att få koppla av när det är många i resten av världen som kämpar och lider.

Det är förståeligt. Den känslan säger något om vårt engagemang, vår empati. Men det är också en tankefälla. För även om vilan kan kännas som en reträtt från ansvar, är den i själva verket en förutsättning för att långsiktigt orka engagera sig. Det är inte själviskt att ladda batterierna, det är ett måste om du ska kunna fortsätta orka.

Att vila är alltså inte att ge upp, det är att samla sig. Återhämtning är inte ett tecken på passivitet, utan på uthållighet.

Den viktigaste muskeln att träna

Vi pratar ofta om fysisk hälsa, träning och återhämtning i kroppen. Men med allt fokus på den yttre styrkan glömmer vi ibland bort en annan viktig styrka: den inre motståndskraften. Vår förmåga att känna hopp, att tro på andra människor och att hålla fast vid att världen faktiskt kan bli bättre.

Optimism kan ibland avfärdas som naivitet. Men i tider av oro är det raka motsatsen. Att fortsätta tro på människans förmåga till det goda, trots allt, är en aktiv handling. Och precis som all träning kräver den upprepning. Man tränar sin optimism genom att rikta blicken mot det som är positivt. Inte för att blunda för det svåra, utan för att orka stå kvar i det. Kom ihåg att positiva nyheter sällan får lika mycket uppmärksamhet som de negativa, men det betyder inte att de inte finns. Tvärtom. Bra saker händer varje dag.

Vad du kan göra, för dig själv och för andra

Så, hur tränar man sin optimism? Det handlar inte om att blunda för verkligheten eller att förneka det svåra. Det handlar om att aktivt söka upp motvikter till det mörka – att hitta berättelser, människor och utveckling som påminner oss om att världen också rymmer styrka, solidaritet och framsteg. Och att vi själva kan bidra till att hålla det vid liv. Du kan börja i det lilla:

  • Sök aktivt efter goda nyheter och berättelser.
  • Läs böcker som stärker din tilltro till människan.
  • Ta in naturen – utan mål eller måsten, bara som den är.
  • Umgås med människor som får dig att må bra.
  • Vila, inte som belöning, utan som nödvändighet

Det är bättre än du tror

Det är lätt att fastna i ett mörker, speciellt när nyheterna fylls av kriser, konflikter och katastrofer. Ibland kan det kännas som att världen bara blir sämre. Men hur ser verkligheten egentligen ut? Nedan följer ett litet test som utmanar dina föreställningar och visar hur mycket du faktiskt vet (eller inte vet) om världens utveckling. Svaren hittar du längre ner i artikeln. Kanske är världen bättre än du tror!

Fråga 1:

Hur stor andel av världens 1-åringar är i dag vaccinerade mot någon sjukdom?

A) 50%   B) 20%   C) 80%

Fråga 2:

Hur många flickor i världen i åldrarna 6–11 går i skolan?

A) Ca 60%   B) Ca 90%   C) Ca 30%

Fråga 3:

Under de senaste 20 åren har andelen människor som lever i extrem fattigdom…

A) Mer än halverats   B) Stannat på ungefär samma nivå   C) Nästan dubblats

Fråga 4:

Vad har hänt med koldioxidutsläppen från EU och USA sedan 2005?

A) De har minskat med 20%   B) De har ökat med 20%   C) De har stannat på ungefär samma nivåer

Fråga 5:

Hur mycket har den globala genomsnittliga havsnivån stigit per år under de senaste 100 åren?

A) 20 mm per år   B) 200 mm per år   C) 2 mm per år

 

 

 

 

 

 

Facit till testet

Fråga 1: C, läs mer. Fråga 2: B, läs mer. Fråga 3: A, läs mer. Fråga 4: A, läs mer. Fråga 5: C, läs mer.