Hoppa till huvudinnehåll
vuxna leker ute

Så kan lek öka ditt välbefinnande

Utifrån forskning om hur olika beteenden påverkar vårt mentala välmående skapade psykiatrikerna Daniel Siegel och David Rock en tallriksmodell för hjärnan. Deras forskning visar att lek stimulerar till nya kopplingar mellan olika hjärnområden vilket stärker kreativitet och problemlösningsförmåga. Många vuxna slutar leka, just för att de är vuxna, men lek är lika viktigt oavsett ålder. Leken fungerar också som en naturlig stressreducerare, vilket minskar ångest och förbättrar humöret. Genom lekfulla aktiviteter upplever vi även ökad glädje och tillfredsställelse vilket är positivt för vårt välbefinnande.

Aktiviteter som ger glädje och spänning i vardagen kan räknas som lek oavsett om det är att spela TV-spel, idrotta, utforska, eller skapa något. Att integrera lek i vår vardag hjälper oss att hitta en bättre balans och harmoni i livet, samtidigt som våra hjärnor stimuleras på ett positivt sätt.

Utöver de mentala och sociala fördelarna har lek också positiva effekter på vår fysiska hälsa. Många lekfulla aktiviteter innebär fysisk rörelse, vilket bidrar till att förbättra vår kondition och styrka. Genom fysisk aktivitet minskar vi risken för hälsoproblem som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och övervikt. Därför är det viktigt att vi, oavsett ålder, hittar tid för lek och rörelse i vår vardag.

Här är några tips på enkla och lekfulla aktiviteter som du kan göra på fritiden eller när du har en rast på jobbet:

  • Spela sällskapsspel. ”Plockepinn”, ”hänga gubbe” och ”luffarschack.” är exempel på spel som går fort att börja och avsluta.
  • Quiz. Använd onlinetjänster och håll veckans eller månadens frågesport vid till exempel en gemensam frukost eller fika, eller som avslutning på ett månadsmöte. Många tjänster har färdiga quizzar, men också möjligheten att skapa egna.
  • Lekfulla utomhusaktiviteter, exempelvis ”frisbeegolf”, ”gåfotboll” eller ”boule”.
  • Skratta tillsammans. Med lek följer ofta skratt, som också är nyttigt för hela kroppen. Sätt upp foton med leende och skrattande människor, lek "arga leken", pröva att gå baklänges en stund eller ha ett samtal på "i-språket" där du byter ut alla vokaler till "i".
  • Lekfull problemlösning. Få ihop ett gäng vänner eller kollegor och besök så kallade "Escape rooms". Där ska ni lösa kluriga och lekfulla uppgifter. Ett utmärkt sätt att bejaka sin lekfullhet tillsammans.
  • Lek och trams. Prova att rita glada emojis eller streckgubbar på posti-it lappar och fäst på papper, brickor eller muggar eller annat som används. Eller varför inte klistra plastögon på något objekt i det gemensamma köket? Lite trams kommer garanterat att göra någons dag!
  • Förvandla aktiviteter till lekfulla upplevelser. Istället för att gå till gymmet kan du besöka en trampolinpark för att hoppa runt och träna samtidigt. Istället för en vanlig löprunda kan du delta i en skattjakt där ledtrådar tar dig till olika platser (geocaching). Istället för intervallträning kan du leka kull med barnen eller hunden!

Att behålla barnasinnet och inkludera lekfulla aktiviteter är avgörande för vårt välmående. Oavsett ålder är leken en kraftfull mekanism för att främja social interaktion, kreativitet och känslomässig balans. Genom att engagera oss i lekfulla aktiviteter kan vi stärka våra relationer, lindra stress och utveckla viktiga färdigheter. Att leka regelbundet är därför inte bara en rolig sysselsättning, utan även en självklar del av den mentala hälsotallriken för att uppnå vardagsbalans i sinnet.