Hoppa till huvudinnehåll
Sjuksköterska med spruta

Så kan du hantera din spruträdsla

Trots att majoriteten av befolkningen är positiva till att vaccinera sig så kan det innebära ångest – hundratusentals svenskar lider nämligen av sprut- och blodfobi. Men det finns knep att ta till och hjälp att få.

– Vi har alla rädslor inför olika situationer och ett effektivt sätt att hantera dem är att bygga på med positiva erfarenheter av att klara av situationen. Därför är det väldigt bra att vara öppen med din rädsla för vårdpersonalen du möter, vi är vana vid det och kan hjälpa till att skapa positiva erfarenheter, säger Charlotte Valleskog, chefpsykolog på Feelgood.

Symptom vid sprutfobi

Symptomen vid sprutfobi skiljer sig ofta från de som upplevs vid andra typer av fobier. Istället för de vanliga tecknen som hög puls, andnöd eller tryck över bröstet, upplever många med sprutfobi snarare blodtrycksfall och risk för svimning. Vid hantering av andra fobier är ofta målet att bli lugn och avslappnad men för sprutfobi är målet det motsatta, att höja blodtrycket för att undvika svimning.

Tips till dig med sprutfobi

  • Berätta för vårdpersonalen att du är rädd. Att vara öppen om din fobi kan leda till större förståelse och stöd, vilket i sin tur kan minska din stress. Vårdpersonal har erfarenhet av att möta många personer med spruträdsla och kan erbjuda råd och hjälp.
  • Applicera smärtlindrande kräm på huden där sticket ska göras. Fråga på vårdcentralen i förväg var sticket kommer att tas, så att du kan förbereda dig.
  • Om du lätt blir yr eller svimfärdig av att se nålar eller blod, be om att få ligga ner.
  • Se till att ha ätit ordentligt innan du ska ta en spruta. Det gäller dock inte om du har fått instruktion från vårdpersonalen att inte äta eller dricka inför nålsticket.
  • Påminn dig själv om att situationen inte är livshotande - även om det kan kännas så.
  • Om du tenderar att svimma vid nålstick, är det viktigt att informera vårdpersonalen om detta. Du kan också prova tekniker som att pressa händerna hårt mot varandra eller korsa benen och pressa dem mot varandra. Dessa metoder aktiverar dina muskler, ökar blodtrycket och minskar risken för svimning.
  • Under själva nålsticket kan det hjälpa att rikta uppmärksamheten mot något annat. Lyssna på musik, titta åt ett annat håll eller försök tänka på något som gör dig glad och avslappnad.

KBT som behandling

I vissa fall räcker inte dessa tips att göra på egen hand, då kan det behövas professionell hjälp. En metod som visat sig ha mycket bra effekt är KBT.

En vanlig metod inom KBT är att gradvis och under kontrollerade former utsättas för det som väcker obehag – i detta fall sprutor. En annan metod är att motverka risken för blodtrycksfall är att aktivera olika muskelgrupper genom att spänna dem. Det hjälper även till med att skapa en känsla av kontroll under exponeringen.

Behöver du hjälp med din sprutfobi? Hos oss på Feelgood arbetar erfarna psykologer som kan ge dig rätt stöd och verktyg. I Feelgood-appen kan du som har tillgång till Feelgood Plus enkelt boka in besök.