Hoppa till huvudinnehåll
Mörk och ruggig vinterdag

Påverkas du av vintermörkret?

Vintermörkret har en förmåga att krama energin ur oss. Det blir lätt en ond cirkel när det blir mörkt och kallt, vi blir ofta bekväma och vill inte gå ut och vi orkar då inte träna som tidigare. I stället sätter vi oss hemma och äter kolhydrater och tittar på tv. Vi byter alltså motion och solljus mot en god måltid, vi blir mer stillasittande och sitter mer i mörker med en ljus skärm. Men tänk på att när vi tränar stimuleras kroppens belöningssystem och vi blir då glada och pigga. Det signalerar också till kroppen att det inte är dags att sova, så tänk på att inte träna för sent.

Men när allt känns som mörkast, tänk på att det vänder mycket snart. Den 21 december är natten som längst, och efter det blir det ljusare igen.

9 tips till mer ork

1. Ta vara på det ljus som finns
Under dygnets ljusaste timmar bör du försöka komma ut så mycket du kan för att dämpa påslaget av kroppens sömnhormon, melatonin.

2. Testa ljusterapi
Solljuset är det absolut starkaste och mest effektiva, men även dagsljus genom moln hjälper gott. Ordna så att du har ordentligt ljus på morgonen. När du tänder aktiverar du hjärnan. Var ute på dagen. Och har du inte tillgång till det så går det att fejka med lampor, även om det inte ger samma effekt.

3. Vänta med kaffet
För mycket kaffedrickande kan bli motsatt effekt om du vill hålla dig pigg en lång stund. Dricker du för mycket kaffe mättas hjärnan av stimulans och du får ingen effekt när du kanske behöver den som mest.

4. Undvik för mycket kolhydrater
Kolhydrater behövs för energin, men för mycket av det goda innebär stora fluktuationer i blodsockret, vilket leder till höga energitoppar och djupa dalar. I de djupa dalarna är det lätt att känna sig extra trött, speciellt i mörkret.

5. Aktivera dig
När vi tränar stimuleras kroppens belöningssystem och vi blir kort och gott glada och pigga. Det signalerar också till kroppen att det inte är dags att sova, så tänk på att inte träna för sent.

6. Tänk tvärtom
Att våra tankar spelar roll för hur vi mår, det vet vi. Försök därför att vända på tankarna och fundera på vad som gör dig pigg i stället för att leta efter trötthetstecken. Bryt den onda cirkeln och fråga dig hur du kan bli pigg i stället. Vad behöver du mer av i ditt liv? Vad får dig att ladda batterierna?

7. Tanka D-vitamin
Det D-vitamin som bildas i huden under sommaren räcker en bit in på vintern. Framemot vårvintern har många tömt sina depåer av vitamin D. Ibland kan brist på energi bero på att man ligger lågt i D-vitamin. Det kan ge symtom som att man känner sig fumlig och svag.

8. Vila aktivt…
Vila kan vara mycket mer än att ligga på rygg och småslumra. Har du ett stillasittande jobb blir du knappast piggare av att vara stilla hemma också. Försök att få lite omväxling och gör någonting du inte brukar göra i stället för att fastna i soffan. Sätt ihop en egen lista med annorlunda, omväxlande saker att göra, det kan vara allt från att gå på en konsert till att ringa en vän du inte pratat med på länge. Skaffa en hobby, städa, baka cupcakes eller vandra kravlöst i skog och mark är andra tips.

…eller passivt
Att slumra behöver inte vara fel det heller, bara man inte gör det i timmar. Det finns vissa belägg för att en tupplur laddar batterierna. Den perfekta tuppluren bör vara minst 10 minuter och max 20 minuter lång för att inte störa nattsömnen.

9. Glöm inte att ha roligt!
Ett gott skratt sätter fart på kroppen! Det finns det vetenskapligt stöd för. Skratt reducerar inte bara stress, det får hjärtat att klappa lite fortare och höjer energinivån också. Så bryt en monoton arbetsdag med att titta på ett larvigt Youtube-klipp eller sjung en fånig trudelutt. Eller gå med i en kör, att sjunga högt sätter dessutom fart på andningen, vilket också är bevisat uppiggande.