Hoppa till huvudinnehåll
Motivation träning under hösten

Håll motivationen uppe under hösten

Hösten har fattat sitt grepp och träningspeppen du har haft under sommarperioden börjar bli svårare att hålla kvar. Att hålla sig fokuserad och motiverad över längre perioder kan vara svårt. Inte minst när det gäller fysisk träning och särskilt under perioder där man känner att mycket annat kommer i vägen. Här kommer några tips som kan hjälpa dig att fortsätta vara fysiskt aktiv även om det känns som om allt runtomkring dig vill få dig att sluta. 

1.    Tryck inte på “Skit i’t-knappen”
Det är viktigt att erkänna att livet har sina toppar och dalar. Oavsett hur passionerade, fokuserade och envisa vi är när det gäller träning så kommer det perioder då annat hindrar oss från att motionera regelbundet.

När det händer är det viktigt att INTE trycka på ”Skit i’t-knappen”. ”Skit i’t-knappen” är vår inneboende tendens att ställa in alla planer och mål när vi möter tillfälliga motgångar och hinder för vår väl utstakade plan.

Denna tendens triggas ofta av att vi missar ett planerat träningspass eller löprunda. Istället för att acceptera det och gå vidare trycker vi på Skit it’t –knappen och tänker att det är lika bra att ställa in hela veckans träning. Och när vi missat en vecka, kan vi lika skippa träningen resten av månaden också, vilket lätt leder till… ”varför ens försöka?”

Att ”misslyckas” med sina träningsplaner kan ge upphov till skuld och skamkänslor. Ibland är det lätt att tänka att ”Jag skulle ha tränat ändå om jag hade mer viljestyrka”. Att erkänna för sig själv att andra saker i livet har högre prioritet gör det lättare att acceptera några missade träningspass utan att känna sig misslyckad.

Att missa några pass då och då har väldigt liten effekt på vår hälsa, kondition och styrka i det långa loppet så länge vi inte trycker på ”Skit i’t-knappen”.

2.    Resan är målet
Att ha specifika mål med sin träning kan vara toppenbra, men oftast är dessa mål inte till hjälp för att fortsätta motionera livet ut. 

Förutom risken att inte uppnå målen och därmed tappa motivation så kan även uppnådda mål leda till en känsla av meningslöshet och desorientering. Självklart går det att sätta upp nya mål, men utan att förstå och uppskatta de kunskaper, färdigheter och processer som behövs för att nå dem är det lätt att gå vilse.

3.    Omge dig med likasinnade
Grupptänkande och ”åsiktskorridorer” är kanske något som vårt samhälle snarare behöver mindre- och inte mer av, men när det gäller fysisk aktivitet och träning kan det vara viktigt att hitta sin ”stam”, ”klan” eller inre cirkel av likasinnade. Att ha en stöttande och uppmuntrande grupp hjälper verkligen för den som vill motionera regelbundet.

4.    Ha kul!
Saker som är roliga blir oftare gjorda. Detta stämmer särskilt bra när det gäller fysisk aktivitet och träning. Att pressa dig till att göra något som du avskyr kommer inte hålla i längden. Detta betyder inte att träning inte får vara jobbig, tuff och utmanande. Däremot bör den kännas meningsfull och belönande. Om inte under själva passet, så åtminstone efteråt. 
Ibland kan den tuffa och mindre roliga regelbundna träningen vara nödvändig för att ha en kropp som tål de fysiska aktiviteter du tycker är kul, som att spela innebandy, åka skidor, dansa eller klättra. Genom att göra de fysiska aktiviteter vi tycker är kul oftare, så blir även den ”nyttiga”, men kanske inte lika roliga träningen mer meningsfull.

5.    Träna varierat
Att variera mellan olika typer av fysiska aktiviteter eller träningsformer gör oss mer mentalt engagerade, intresserade och motiverade. Kroppen anpassar sig till de stimuli som vi utsätter den för regelbundet och då är det lätt att utvecklingskurvan når en platå. Att pröva något nytt kan ge så kallade ”nybörjar-gains”. 

Så om du brukar springa, prova klättring, eller om du brukar styrketräna, prova simning. 


Detta inlägg är en fri översättning av den brittiske fysioterapeuten Adam Meakins blogg, https://www.thesports.physio/keeping-your-mojo-strong/