
Lönar det sig att rehabilitera skadligt bruk?
I ett av våra webbinarium presenterar Magnus Nyqvist, specialist inom skadligt bruk, en ekonomisk analys av hur skadligt bruk påverkar arbetsplatser och varför det är lönsamt att investera i rehabilitering. Här är de viktigaste lärdomarna för dig som arbetar inom HR eller är chef.
Vad kostar skadligt bruk för arbetsgivaren?
Forskning visar att ungefär 4% av den totala lönekostnaden går förlorad på grund av skadligt bruk. Systembolaget och Ramboll har i en studie konstaterat att cirka 30 000 produktiva arbetstimmar försvinner varje vecka i Sverige på grund av bakfylla. Samma studie visar att det finns över 625 000 alkoholrelaterade sjukskrivningsdagar per år.
Upp till 25% av arbetsplatsolyckor är kopplade till skadligt bruk, och personer med omfattande problematik (beroende) kan tappa så mycket som 25% i produktivitet per vecka.
Hur många berörs på en arbetsplats?
Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har cirka 17% av personer som är i arbete minst ett riskbruk av alkohol. Det betyder att på en arbetsplats med 500 anställda har ungefär 85 personer minst ett riskbruk. Några av dessa har utvecklat en mer omfattande problematik i form av skadligt bruk eller beroende.

De ekonomiska konsekvenserna
För en organisation med 500 anställda, där 85 personer har minst ett riskbruk och i genomsnitt tappar 5% i produktivitet, blir den årliga kostnaden i form av utebliven produktivitet cirka 3 miljoner kronor. Detta motsvarar att dessa personer i genomsnitt tappar den första och sista timmen under en arbetsvecka.
På individnivå kan kostnaderna bli ännu mer påtagliga. En person som under tio års tid utvecklar ett beroende kommer successivt att tappa mer och mer i produktivitet. Från början kanske produktivitetstappet är litet, men det kan växa till 25% när beroendet är fullt utvecklat. Detta ger en ackumulerad kostnad på omkring 900 000 kronor över tioårsperioden – pengar arbetsgivaren betalar i lön utan att få motsvarande produktivitet tillbaka.

Andra konsekvenser utöver produktivitetstapp
Förutom direkta kostnader i form av minskad produktivitet innebär skadligt bruk även:
- Ökat antal sjukskrivningsdagar
- Ökad risk för arbetsplatsolyckor
- Försämrad kvalitet på utfört arbete
- Negativ påverkan på kollegor och arbetsgrupper
- Ökad tidsåtgång för chefer att hantera uppkomna situationer
Lönar det sig att rehabilitera?
För en medarbetare med utvecklat beroende som tappar 25% i produktivitet innebär det en kostnad för arbetsgivaren på cirka 180 000 kronor per år i utebliven kapacitet.
En omfattande rehabiliteringsinsats, exempelvis en internatbehandling under fem veckor, kostar ungefär 180 000 kronor. Redan under det första året efter rehabiliteringen kommer produktivitetstappet att minska så mycket att investeringen i princip går jämnt upp. Under det andra året och framåt kommer investeringen att vara lönsam.
Om inget görs kommer produktivitetstappet att fortsätta och troligen öka ytterligare.
Fördelar med professionell rehabilitering
Förutom ekonomisk lönsamhet ger en professionell rehabilitering via företagshälsovård som Feelgood flera fördelar:
- Insyn i ärendet för arbetsgivaren
- Möjlighet att ställa krav och följa upp både arbete och rehabilitering
- Stöd och rådgivning till chefer
- Säkerställande av att arbetsgivaren uppfyller sina skyldigheter
Rehabiliterade medarbetare rapporterar dessutom att de blir mer mentalt närvarande på arbetsplatsen, får ökad motivation och arbetsglädje.
Vilka behandlingsmetoder finns?
Feelgood erbjuder evidensbaserade behandlingsmetoder enligt Socialstyrelsens rekommendationer:
- Internatbehandling i grupp
- Öppenvårdsbehandlingar i grupp
- Individuell samtalsterapi
- Läkarstöd för förebyggande sjukpenning
- Läkemedelsstödjande insatser
- Abstinensbehandling vid behov

Vad kan din organisation göra?
För att minska kostnader kopplade till skadligt bruk kan arbetsplatser arbeta med:
- Kartläggning av nuläget genom exempelvis hälsoundersökningar (HALU)
- Översyn av riktlinjer, policydokument och handlingsplaner
- Kompetensutveckling för chefer och medarbetare
- Tidiga insatser för att förebygga att problematik utvecklas
Även små investeringar (ca 80 000 kr för nämnda åtgärder i en organisation med 500 anställda) kan ge stora ekonomiska besparingar genom minskade produktivitetstapp.
Skadligt bruk medför kostnader för arbetsgivare, oavsett om de är synliga eller inte. Det viktiga är att dessa kostnader går att påverka. Det lönar sig att rehabilitera medarbetare – både ur ett ekonomiskt och ett medmänskligt perspektiv. Förebyggande arbete lönar sig också genom minskade konsekvenser för både arbetsplatsen och medarbetarna.
Hur vill ni att Feelgood stödjer er?
Vill ni skapa en arbetsmiljö där hälsa och prestation går hand i hand? Vi finns här för att guida er, både i det akuta och för långsiktigt hållbara insatser. Hör av er här.